Almanya Kürt Enstitüsü: Hayatın her alanında Kürtçe konuşalım

21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle açıklama yapan Almanya Kürt Enstitüsü “Kürtçe’nin varlığının sürdürmesi için halkımız evinde, kurumlarda ve alışverişte Kürtçe konuşmalı” çağrısında bulundu.

Almanya Kürt Enstitüsü, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1999'da kabul edilen ve 2000 yılından bu yana dünya çapında kutlanan 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Dünya Anadil Günü’nü başta Kürt halkı olmak üzere ezilen bütün halklara kutlayan Kürt Enstitüsü, dünya çapında bütün halkların kendi dilleriyle tanındığına dikkat çekti. Kürt halkının da Kürtçe ile tanındığına vurgu yapılan açıklamada “Uluslar varlıklarını sürdürmeleri için anadillerini koruyup yaşamın bütün alanlarında kullanmaları gerekiyor” denildi.

UNESCO’nun 2500 dilin dünya çapında yok olma tehlikesi yaşadığını, bunlardan 18’nin Türkiye’de bulunduğunu hatırlatan Kürt Enstitüsü, Kürtçe’nin Kirmancî (Zazakî) lehçesinin de yok olmakla karşı olan diller arasında yer olduğunu kaydetti.

KÜRTÇE ANNELER ÇABALARIYLA AYAKTA KALABİLDİ

Dillerin yok olmasının kültür, toplum ve ulusun yok olması anlamına geldiğini ifade eden Kürt Enstitüsü’nün açıklamasında devamla şu hususlara dikkat çekildi:

“İnsan dili korudukça ulusunu da korumuş olur. Dilimize verdiğimiz değer aynı zamanda ulusumuza verdiğimiz değer anlamına geliyor. Dil günlük yaşamadan, kültürden, yazı dünyasından ve bilimsel alanlardan uzaklaştığı an ölüme de mahkum olur. Dilimizin canlılığını da ancak konuşmak, yazmak ve Kürt kültürüne uygun bir yaşamla sürdürmek mümkün.

Yüzyıllardır Ortadoğu coğrafyasında Kürtçe inkar ve asimilasyona tabi tutuldu. Dilimiz sözlü edebiyat, annelerin ve dengbejlerin söylenceleriyle ayakta kalmayı başardı. Bundan dolayı evinde, ailesinde Kürtçe’yi kullananlar selamlıyor onların önünde saygıyla eğiliyoruz. Kürtçe yasaklara inat halkımızın özellikle de annelerimizin çabalarıyla zenginliğini koruyarak bugünlere ulaşmayı başardı.

Dilimizin canlılığını sürdürmesi için halkımız evinde, ailesinde, kurumlarda ve alış-verişte Kürtçe konuşmalı. Bizler büyükanne, büyükbaba, anne ve babalarımızdan miras aldığımız bu dili elimizdeki imkanları kullanarak geleceğe bırakmalıyız. Dilini koruyamayan toplumlar başka dillerin, kültürlerin etkisinde kalarak kendisine yabancılaşıyor. Bundan uluslararası varlığı ve yokluğu anadile bağlıdır, ulusal birliğin de harcıdır. Nerede olursa anadilde eğitim herkesin temel hakkıdır.”