Avukat Şevket Epözdemir’in yaşamı belgesel oldu

Kürt yönetmen ve şair Keremo (Kerem Tekoğlu), 25 Kasım 1993 tarihinde kaçırılarak katledilen DEP Tatvan İlçe Başkanı ve İnsan Hakları Derneği Tatvan Bölge Temsilcisi avukat Şevket Epözdemir’in yaşam öyküsünü beyaz perdeye taşıyor.

Kocaeli’de 24 Mart’ta yapılan 2019 Newroz mitinginde sunuculuk yaptığı gerekçesiyle tutuklanan ve 2 ay Kandıra F Tipi Cezaevi’nde kaldıktan sonra tahliye olan yönetmen ve şair Keremo, yeni bir belgeselle izleyicilerle buluşuyor. Daha önce Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren karikatürist Asaf Koçak’ın hayatını anlatan “Dino” isimli belgeselini çeken ve büyük beğeni toplayan Keremo , bu kez de faili meçhul bir cinayetle katledilen hukukçu, insan hakları savunucusu ve siyasetçi Şevket Epözdemir’in yaşam öyküsünü anlatan “Humanîst” isimli belgeseli beyaz perdeye taşıyor. Epözdemir’in yaşam öyküsünden yola çıkarak 1990’lı yılların karanlığına ışık tutan Keremo, “Özgürlük ve barış gülü” olarak tanımladığı Şevket Epözdemir’in hayat hikayesini ANF’ye anlattı.

FAİLİ MEÇHULLER COĞRAFYANIN KANAYAN YARASI

-Bu proje nasıl doğdu?

Faili meçhuller bu coğrafyanın kanayan yarasıdır ve uzun zamandır bu konu hakkında tarihe not düşmek istiyordum. Demokrasi Partisi’nin (DEP) Tatvan İlçe Başkanı ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Tatvan Bölge Temsilcisi avukat Şevket Epözdemir’in katledilme hikayesini öğrendiğimde tam da bu konsept çerçevesinde onun biyografisini çekmeye karar verdim.

‘EPÖZDEMİR GERÇEK BİR HÜMANİSTTİ !’

-Çok sayıda gözaltında kaybedilen insan varken neden özellikle Şevket Epözdemir?

Binlerce Kürt ve Türk devrimci gibi Şevket Epözdemir de faili meçhul cinayetle katledildi. Kürt halkının yıllarca maruz bırakıldığı inkar, asimilasyon ve yok etme politikalarına karşı hem hukuksal anlamda hem de siyaseten uzun yıllar mücadele etti. Elbette ki hem faili meçhullerde hem de gözaltında kaybedilenlerin hepsi çok değerli insanlardı. Şevket Epözdemir’i seçmemin en önemli nedenlerinden biri hümanist olmasıdır. O hem hukukçu hem insan hakları savunucusu hem de bir eğitimciydi ve 1990’lı yıllar gibi çok zorlu bir dönemde adeta karanlığı aydınlatan bir ışık işlevi gördü. İnsan ayrımı yapmadan herkesin derdine Hızır gibi yetişmeye çalıştı. Bu anlamda da gerçek bir hümanistti.

‘26 YILDIR FAİLLERİ BULUNMADI !’

-Belgeseli çekerken nasıl bir yol izlediniz ?

Çekimlerimizi Şevket Epözdemir’in 1943 yılında doğduğu Siirt’in Baykan ilçesine bağlı Minar Köyü’nden başlattık. Belgesel, Epözdemir’in Minar Köyü’nde okuduğu ilkokuldan mezun olduğu Diyarbakır Eğitim Enstitüsü’ne, öğretmen olarak görev yaptığı Ziya Gökalp Lisesinden Yozgat’a sürgün edilişine, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirip 1976’da avukat olarak gittiği Tatvan’a kadar uzanıyor. Mazlum halkların savunucusu olarak geldiği Tatvan’da aynı zamanda DEP’in ilçe başkanı ve İHD bölge temsilcisi olarak da görev yapıyordu. Faili meçhullerin yoğun olarak yaşandığı bir dönemde kendisi de aynı akıbete uğradı; 25 Kasım 1993 tarihinde Tatvan’daki evinin önünden kaçırılarak katledildi. Cenazesi bir gün sonra, 26 Kasım’da Tatvan-Muş yolu üzerinde bulundu. Tek kurşunla katledilen Epözdemir, cenaze törenine dahi izin verilmeden aynı gece ailesi tarafından Tatvan Mezarlığı’na defnedildi. 26 yıldır Epözdemir’in failleri bulunmadı.

DÜN ŞEVKET EPÖZDEMİR BUGÜN TAHİR ELÇİ

- Dünden bugüne baktığınızda faili meçhul cinayetler konusunda bir değişiklik olduğunu söyleyebilir miyiz ?

Büyük bir değişiklikten söz etmek maalesef mümkün değil. O gün Şevket Epözdemir’ler, Mehmet Sincar’lar, Vedat Aydın’lar katledilirken bugün de faili meçhuller devam ediyor. Bunun en son ve güncel örneği Sur’da katledilen Diyarbakır Baro Başkanı ve insan hakları savunucusu Tahir Elçi’dir. Kaldı ki faili meçhul cinayetler dışında siyaseten de çok büyük bir değişiklikten söz edemeyiz; dün katledilen hukukçular, aydınlar ve siyasetçiler bugün de hapsediliyor. Yine gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbeti açıklanması için yıllardır mücadele eden Cumartesi Aileleri bugün de mücadele ediyor. Hatta mücadele etmelerine izin dahi verilmiyor. Cumartesi Annelerinin eylem yaptığı Galatasaray Meydanı bile kendilerine kapatıldı.

-Belgeselin ilk gösterimi ne zaman yapılacak?

Şu anda birçok festivalde gösterimi yapılıyor. Duhok Uluslararası Film Festivali başta olmak üzere birçok festivale gönderildi. Eylül ayı itibariyle de İstanbul, Diyarbakır ve Tatvan’da galalarının yapılması planlanıyor.

‘ÖZGÜRLÜK VE BARIŞ GÜLLERİ BİR DAHA SOLMASIN’

-Eklemek istediğiniz bir husus var mı?

Bu projeye arşivlerini açarak destek veren Şevket Epözdemir’in oğlu Doktor Serdar Epözdemir ve yeğeni Avukat Fırat Epözdemir başta olmak üzere ailesine, arkadaşlarına, öğrencilerine ve belgesele katkı sunan 26 kişiye içtenlikle teşekkür ediyorum. Ayrıca belgeselin görüntü yönetmeni Mehmet Ali Baran (Mamo) ve Şair Berivan Zinzal’a da teşekkür ediyorum. Onlar olmasaydı bu proje gerçekleşemezdi. Avukat Şevket Epözdemir, bir özgürlük ve barış gülü İdi, bir daha bu güllerin soldurulmaması umuduyla, onun şahsında demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenleri saygıyla anıyorum.