Brüksel Kürt Kültür Haftası’na hazırlanıyor

Belçika’nın başkenti Brüksel, bu yıl Kürt Kültür Haftası’nın altıncısına ev sahipliği yapıyor.

Brüksel Kürt Kültür Haftası, 10 ve 14 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Bir resepsiyonla açılışı yapılacak Kültür haftası etkinlikleri, dört gün sürecek. Resepsiyon Kürdistan Ulusal Kongresi KNK binasında verilecek.

İlk gün, “Brouckere” meydanından “Espagne” meydanına kadar at sırtında gelin ve damatla birlikte geleneksel Kürt düğünü canlandırılarak yürüyüş yapılacak. Yürüyüşe geleneksel Kürt kıyafetlerinin damgasını vurması bekleniyor.

Kültür haftası boyunca konserler verilecek, konuşmalar yapılacak, atölyeler ve daha bir çok farklı aktivite yer alacak.

Espagne meydanındaki etkinlik alanında geçen yıllarda olduğu gibi Kürt kültürünü yansıtan kıl çadır, Kürdistan'ın tarihi yapılarının maketleri, direnişi ve yıkımı anlatan afişler, geleneksel yemekler ve kitap stantları bulunacak.

Her gün şarkılar ve davul-zurna eşliğine halayların çekileceği etkinliklerde, folklor gösterilerinin yanısıra, alanda kurulacak beyaz perdeden film gösterimleri yapılacak.

Kürtlerin dengbêj sanatı da bu yıl, kültür etkinliklerini ayrılmaz parçası olarak yerini alacak. Ayrıca Ermeni dans grubu, tambur ve kaval dinletileri de program kapsamında yer alıyor.

Brüksel Kürt Enstitüsü, Kürdistan Ulusal Kongresi ve Belçika Kürt Toplumu Merkezinin öncülük ettiği kültür haftası amacının amacı şöyle özetleniyor: “Farklı etnik azınlıklardan insanları pozitif ve yapıcı girişimler etrafında bir araya getirmek.”