GÖRÜNTÜLÜ

Cenevre'de Kürt Kültür Gecesi düzenlendi

İsviçre Cenevre'deki Kürt Kültür Gecesi'nde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için mesajlar verildi.

İsviçre'nin Cenevre kentinde Kürt Kültür Gecesi etkinliğinin 13'üncüsü yapıldı.
Etkinliğe katılan Cenevre Belediyesi eski Başkanı ve Belediye Konsey üyeliğini sürdüren Frédérique Perler ile Belediye Konsey üyesi Christina Kitsos, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması gerektiğini vurguladı.


Cenevre kantonunda bulunan Verniere Belediyesi'ne bağlı Avanchet salonunda Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-Ge) Kültür Komisyonu tarafından düzenlenen etkinliğe Cenevre'de yaşayan yüzlerce Kurdistanlı ile İsviçreli çok sayıda sivil toplum kurumu ve siyasetçi katıldı.

 Etkinlik Kurdistan ve dünya devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı. CDK-Ge adına Ramazan Baytar, Fransızca ve Kürtçe bir konuşma yaparak geceye ilişkin bir bilgi verdi ve geceye katılanları selamladı.
Yazar Yaqob Tilermenî tarafından Kürt kültürü, sanat tarihi ve Kürt diline yönelik asimilasyon politikalarına ilişkin söyleşi yapıldı.

Jinwar kadın köyünün tanıtımının yer aldığı belgesel gösterimiyle devam eden kültür gecesi etkinliğinde İsviçre Kürt Enstitüsü bünyesinde Vaud kantonuna bağlı Vevey şehrinde çalışmalarını sürdüren çocuklardan oluşan Kürtçe tiyatro grubu tarafından oyun sahnelendi.

İsviçre Kürt Enstitüsü tarafından kurulan stantta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a gönderilmek üzere organize edilen "100 Bin Kart" kampanyası kapsamında  kartlar imzalandı.

'DEMOKRATİK ORTAM İÇİN ABDULLAH ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI'

Cenevre Belediyesi adına etkinliğe katılan Belediye Konsey üyeleri Frédérique Perler ile Christina Kitsos tarafından konuşma yapıldı.

Perler ve Kitsos, Kürtlerle dayanışma duygularını ifade etmek için buraya geldiklerini belirterek, "Ortadoğu genelinde, özellikle Kürt bölgelerinde çok fazla savaş, yıkım ve ölümlerin yaşandığının farkındayız. Toplumsal barışın sağlanması ve demokratik ortamın yaratılması için Kürt sorununun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Abdullah Öcalan üzerindeki izolasyonun son bulması ve serbest bırakılmasını istiyoruz" denildi.
Rojava Devrimi'ni savunma temelinde Cenevre'de çalışmalarını sürdüren enternasyonalistlerin yer aldığı Serdildan Ağı üyeleri tarafından sahnelenen Katalan dansı da ilgiyle karşılandı. Etkinlik sonunda uluslararası komplonun yıl dönümü vesilesiyle Sergildan Ağı üyeleri tarafından 10 Şubat'ta enternasyonalistler öncülüğünde düzenlenecek olan yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı.

 Dengbej divanının yer aldığı gecede Şair Dilber Hema tarafından şiir dinletisi gerçekleştirildi. Sanatçılar Seyda Perinçek, Zarife Zerrin, Kawa Delil, Azad Karahan ve Yılmaz Yıkılmaz'ın sahne aldığı etkinlik geç saatlere kadar devam etti.