Cezaevleriyle dayanışma kampanyası: Askıda Kitap

Aram Kitapevi, cezaevlerinde tutuklularla dayanışmak amacıyla “Askıda Kitap” kampanyası başlattı. Kampanyaya katılım çağrısında bulunan Fatma Arslan, “Dışarıdakilerin kitap yoluyla onlarla bağ kurmaları gerekir” dedi.

Cezaevlerindeki tutuklular ile dayanışma göstermek amacıyla Aram Kitapevi, “Askıda Kitap” kampanyası başlattı. Amed’deki kitapçılar tarafından başlatılan kampanyaya şimdilerde ise İstanbul ev sahipliği yapıyor. Beyoğlu’nda bulunan Aram Kitapevi’ne kitap almak için gelen okurlar ya evden getirdikleri ya da aldıkları kitapları hediye ederek kampanyaya katkıda bulunuyor. “Askıda Kitap” kampanyası ile amaçlanmak istenen ise Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte giderek artan hak ihlallerine dikkat çekerek tepki göstermek ve tutuklular için son derece öneme sahip olan kitaplar ile dayanışma köprüsü kurmak.

Kampanyanın ne anlam ifade ettiğini anlatan Kitapevi çalışanlarından Fatma Arslan, kampanyaya katılım çağrısında bulundu.

‘ÇOK OLUMLU DÖNÜŞLER OLUYOR’

Cezaevlerine kitap desteği vermeyi hedeflediklerini söyleyen Arslan, maddi durumu olmadığı için kitap almakta zorlanan tutukluların kitap ihtiyacını karşılamak ve yasaklara dikkat çekmek amacıyla böyle bir kampanya başlattıklarını ifade etti. Arslan, kampanyaya ilişkin şu bilgileri verdi: “İlk olarak Aram Kitap evinden kitap almaya gelenlerden bir kitap alıp kampanyaya destek olmalarını istiyoruz. Öte yandan da insanların evinde okudukları kitapları kütüphanelerinde tutmalarındansa bize bağışlamalarını istiyoruz. Attıklarını değil, okuduklarını paylaşmak istedikleri kitapları getirmelerini istiyoruz. İlk alımlar da başladı. Çok olumlu dönüşler oluyor. Bir kargomuz da hazır şu anda, bayramdan sonrasını bekliyoruz. Gelip buradan da kitap alıp bırakabilirler ancak buradan alınsa dahi askıya da bir kitap bırakmalarını istiyoruz."

Kişilerin kendi kitaplıklarından kitaplarla da destek sunabileceklerini söyleyen Arslan, "Bu kitapları yolladığımıza dair postaneden de bir dekont alıp gösterebiliyoruz. Bunun üzerinden cezaevleriyle mektuplaşmalarımız var. O mektuplaşmalar üzerinden kitapların gidip gitmediğini nasıl tepkiler alacağımızı takip edebileceğiz” diye ifade etti.

‘DIŞARIDAKİLER OLARAK DAYANIŞMA SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Cezaevinde kalan tutukluların kitap okumak ve havalandırma dışında başka alternatifleri olmadığını hatırlatan Arslan, “Yapabildikleri tek şey dışarıdan gönderilen kitapları okumak, oradan yeni dünyaları gezmek, yeni hayalleri görmek, yeni yaşamları deneyimlemek… Bunun için de biz dışarıdakiler onlarla bir dayanışmayı sağlamaya çalışıyoruz. Bir anlamda da gündemde olan tek tip kıyafet tartışmaları, gazete dergi kitap yasaklarını gündemleştirmeye çalışacağız” dedi.

KAMPANYAYA KATILIM ÇAĞRISI

Kampanyayı sosyal medya hesapları üzerinden de duyurduklarını söyleyen Arslan, olumlu tepkiler aldıklarını belirtti. Arslan, “Cezaevlerindekiler kısıtlamalardan, yasaklardan dolayı tutuklular, kendilerine kitap verilmediği için okuyamıyorlar. Bu anlamda bizim onlara ulaştıracağımız kitapların anlamı ve değeri çok fazla. Dışarıdakilerin kitap yoluyla onlarla bağ kurmaları gerekir” diyerek kampanyaya katılım çağrısında bulundu.

Kampanyaya katkı sunmak isteyenler Aram Kitapevi’ni Katip Mustafa Çelebi Mahallesi, Çukurlu Çeşme Sk. 6/A, Beyoğlu/İstanbul adresinden ziyaret edebilir.