Dağlardaki direniş Milano’da

İki ünlü İtalyan tiyatro sanatçısı „Olmayan Ülke“ oyunuyla Kürt halkını ve direnişini sahneye taşıyor. Napoli’de beğeni toplayan oyun Milano’da da izleyiciyle buluştu.

Tiyatro sanatçısı ve oyuncu Gigi Gherzi ile tiyatrocu, oyuncu ve yönetmen kimliğine sahip Fabrizio Saccomanno ilk kez bu proje için bir araya geldi. İtalyan tiyatrosunun iki tanınmış anlatı sanatçısı, dramaları araştırarak yaşananları şiirsel olarak dile getirmede yetenekli iki önemli isim. „Olmayan Ülke“ oyunu ise politik ütopyaya sahip bir halka yönelik saldırının boyutlarını ortaya koyma ihtiyacından doğdu. Oyun hazırlanırken Novoli Belediye Tiyatrosu, Principio Attivo Tiyatrosu’nun Collinarea Festivali, Olinda Onlus Derneği’nin desteklediği oyun hazırlanırken, İtalyan Kürt dostları, araştırmacılar, aktivistlerden yararlanıldı. Projeyi hazırlayan ise iki tiyatrocuyla birlikte İtalya Kürdistan İnformasyon Bürosu.

YABANCILAŞMAYA ELEŞTİRİ

Napoli’de gösterilen ve büyük beğeni toplayan oyun Milano’da URA Tiyatrosu’nda gösterildi. Sahnede iki kişi, arkalarında bir duvar ki, zamanla yazı tahtası ve duygusal bir haritaya dönüşüyor. Kürt direnişini, deneyimleri olan kişilerin hikayelerinden yola çıkarak anlatıyorlar. Ama “Nasıl anlatacağınızı bilmiyorsunuz” vurgusu hep ön planda tutulur. “Çünkü onları tanıyor olsanız bile, onları asla ve gerçekten anlayamayacaksınız, çünkü bir gizem, bir güzellik ve bazen de dehşetin ötesine geçer haykırışları” ifadeleriyle Kürt gerçekliğine yabancı kalmanın da eleştirisi yapılır.

Kürt halkının tarihi, bugünkü demokrasinin içeriğinin ne derece boşaltıldığının göstergesidir. Buna karşı nelerin yapılması gerektiğine dair var olan soru işaretleri de vurgulanır oyunda.
Ve bunu yaparken, Kürt örneğinin aslında göründüğünden çok daha fazla herkesi etkilediğini ve daha yakından incelendiğinde ‘varolmayan ülke’nin belki de herkesin kendi ülkesi olduğunu anlatmayı da hedefliyor bu oyun.

HAYAL EDEN BİR HALK İLE TANIŞTIK

Tiyatro Napoli oyunu şu ifadelerle tanıtıyor: “Orada olmayan ülke ile tanıştık. Tekrar hayal etmeye başlayan bir halkla tanıştık. Devlet olmaksızın bir halk olarak yaşamayı hayal ediyorlar. Barış dolu topraklarda dinlerin, etnik grupların çeşitliliğinin, farklılığın katliamlara neden olmadığı bir coğrafyada yaşanabileceğini söylüyorlar. İnsanların kendi kaderini belirleyebildiği, kendi kendini yönettiği, kadınların evlerinden çıkabileceği ve nihayet yüzlerini keşfettirebilecekleri ve konuşma haklarını aldıkları bir yer. Anlatılanları bir hikaye olarak duyduk…

Sonunda, o insanların hikayelerini İtalya’dan takip ettik. Bu halkın insanları cezaevlerinden, siyasi zulümden savaştan kaçarken bir gemi ile kıyılarımıza ya da karadan şehirlerimize ulaştıklarında bizim bakışımız nedir? Onların varlığı bize ne ifade ediyor?

‘Olmayan Ülke’ efsanevi bir Kürt halk hikayesidir, dağlardaki ya da çöllerin ortasında gösterdikleri direnişin hikayesini anlatır. Büyük bir direnişin şahitliğidir, köktenci milislerin gaddarlığına karşı ön sırada savaşmasını bilenlerin hikayesidir. Günümüze kadar süren, bastırılmaması gereken ve anlatılması acil olan bir hikaye…“

Oyun 27 Kasım-2 Aralık tarihinde Milano’da ünlü İtalyan tiyatrosu Teatro Elfo Puccini’de de gösterime girecek.