Dengbêj Fadıl Cizîrî yaşamını yitirdi

Botan’ın önemli seslerinden Dengbêj Fadıl Cizîrî yaşamını yitirdi.

Botan bölgesinin önemli seslerinden Dengbêj Seyîd Fadıl Cizîrî yaşamını yitirdi.

“Heyran Jaro” klamı ile insanların gönlünde taht kuran Cizîrî sabah saatlerinde memleketi Şırnak’ın Cizre ilçesindeki evinde fenalaştı. Yıllardır Parkinson hastalığına direnen Cizîrî, tedavi için götürüleceği hastaneye yetişemeden yaşamını yitirdi.

Daha sonra Cizre Devlet Hastanesi’ne cenazesi kaldırılan Cizîrî, kentte bulunan Yafes Mahallesi’nde toprağa verildi.

Seyid Fadıl Cizîrî, 1962 yılında Şırnak’ın Silopi ilçesinin Salatuni köyünde dünyaya geldi. Hayatının bir parçası olacak dengbêjliği annesi Dengbêj Sevê'nin dilinden, ninnilerinden öğrenir. Cizîrî, ilk etapta ortamlarda klamları söylemeye utansa da sesinin çevredekiler tarafından duyulup beğenilmesiyle daha 14-15 yaşlarında dengbêj divanlarındaki yerini alır.

O dönemlerde köyleri, divanları ve düğünleri dolaşan ve birçok zorlukla karşılaşan Cizîrî, 92 yılında Cizre Belediyesi’nde zabıta olarak çalışmaya başlar. Emekli olduktan sonra özlediği dengbêjliğe geri dönen Cizîrî ilk olarak oğlu Cemal Ergül'ü trafik kazasında kaybetmesiyle birlikte yakalandığı Parkinson hastalığından dolayı istediği gibi kilamlar söyleyemez.

Daha sonra da büyük oğlu Murat Ergül'ü  ise öz yönetim direnişleri sürecinde kaybeder.

Kaybettikleri çocuklarının üzüntüsüyle hastalığı daha da derinleşen Cizîrî uzun bir süredir evinden dışarıya pek çıkmıyordu.