'Dengbêjlik Kürtlerin sözlü tarihidir'

Bugüne kadar yüzlerce kilam bestelediğini belirten, dengbêj Naîf Munisî, dengbêjliğin Kürt halkının kültürü ve tarihi olduğunu dile getirdi.

Kürt tarihinin sözlü tarih aktarıcıları olan dengbêjlik geleneği sanattaki yerini günümüz koşullarına rağmen canlı tutuyor. Amed’ın Hazro ilçesine bağlı Munisî köyünde 1959 yılında dünya gelen Dengbêj Naîf Munisî, 8 yaşından beri aralıksız dengbêjlik yapıyor. 1968 yılında ailesiyle birlikte Sur’a yerleşen Dengbêj Naîf Munisî, küçük yaşlarında dedesiyle sürekli dost meclislerine gelen dengbêjleri dinleyerek büyüdüğünü söyledi.

DENGBÊJLER YAZILMAMIŞ KÜRT EDEBİYATINI DİLE GETİRMİŞLERDİR

Dengbêjlerin Kürt halkının kültürü olduğunu dile getiren Munisî,"Eğer Kürtler bugüne gelebilmişlerse, sanat, tarih ve kültürünü hala koruyabiliyorsa bu dengbêjlikle mümkün olmuştur. Dengbêjlik bir halkın tarihi ve kültürüdür. Biz Kürtler tarihimizi dengbêjlikle anlatırız, savaşlarımızı, hikayelerimizi, aşklarımızı ve destanlarımızı dengbêjlikle anlatırız. Kürt dengbêjleri tarihten bugüne Kürtlerin duygu ve seslerini taşımışlardır. Özelikle Dengbêjler yazılmamış Kürt tarihini ve edebiyatını, sanatları ile dile getirmiş ve yaşatmışlardır" dedi.

SERHAT, AMED VE BOTAN KILAMLARINI SÖYLÜYOR

Serhat, Amed ve Botan bölgelerindeki dengbêjlerin söylediği kilamların kendisini çok etkilediğini ve o daha küçük yaştan dengbêj olmaya karar verdiğini dile getiren Munisî, dengbêjler içinde kendisini en çok etkileyenin Dengbêj Salihê Beynatê, Hüseyin, Tayip Sêrtî ve Şakiro olduğunu belirtti.

Zamanla etrafında gelişen olayların duyguda olgunlaşmasıyla dile aktarıldığını kaydeden Munisî, Kürtlerin yüzyıllar boyunca yaşamış olduğu acı, keder, mutluluk, aşk ve göç gibi olayları dengbêjlik sanatı üzerinden bu günlere kadar aktarıldığını ifade etti.

'HALKIN OZANIYIM'

Halk dengbêjî olduğunu dile getiren Munisî, "Bana ait ve benim bestelediğim yüzlerce dengbêjî var. Ben Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın dengbêjîyim. Ben birileri gibi Erdoğan ya da devlet dengbêjî değilim. Ben halka hitap ederim. Halk istiyor ben söylüyorum. Kürt Özgürlük Hareketi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve HDP üzerine onlarca kilam yaptım. Bu bölgelerde ne olduysa ben kilamlarla duygularımı haykırdım. Bunlar benim kalbimin sesi ve halkın isteğiydi" diye konuştu.