Devrim sanatçılarını yetiştiriyor

Rojava’daki kültür ve sanat merkezleri, geleceğin çocuklarını kültürleriyle yetiştiriyor. Sanatçı Zînê Ehmed de bu kurumlarda yetişenlerden.

Sanata müzikle başlayan Zînê, aynı zamanda tiyatro oyunculuğu da yapıyor. Evîna Kurd dizisinde Kürt kültürünü temsil eden Dîlan rolünde oynuyor.


Aram Tîgran Kültür ve Sanat Merkezi’nde 2018’de sanatsal çalışmalara dahil olan Zînê Ehmed, daha küçük yaşlardayken okulunda düzenlenen etkinlikte sesi keşfedilir. Yeteneğiyle beraber müziğe merak sarar. Özellikle Awazê Çiya’dan etkilenir, Awazek Tê şarkısıyla da müziği bir daha hayatından çıkaramaz. 2018’e kadar amatörce şarkı söylemeye devam eder. Bir arkadaşının önerisiyle kültür ve sanat çalışmalarına dahil olur. 

DENGBÊJLERİN MİRASINA SAHİP ÇIKIYOR

Zînê, dengbêj dalının sessizlerin sesi olduğunu belirterek, şunları söylüyor: “Dengbêjler, yaşanmışlıklardan, tarihten alıntılar yaparak günümüze kadar hakikati ulaştırdı. Bir halkın tarihini bilmesi, anlaması ve sonuç alması için öğüt veren bir müzik dalı. Toplumsal gerçekliği dile getiriyor. Toplumun bilinçlenmesinde büyük bir rol de oynuyor. Kürt gelenek ve göreneklerini, tarihini, Kürtlere yaşatılan zulüm ve çektirilen acıları rahatlıkla dengbêjlerin kilamlarında görebiliriz. Bu nedenler, dengbêjî dalını tercih etmemde büyük bir etkendi.” 

SANATÇI YETİŞTİRMEYE BAŞLADI

Kürt toplumunun duygu ve düşüncelerine, kültürüne hitap edecek büyük bir sanatçı olmak isteyen Zînê, hayalini gerçekleştirmek için önce müzikle yola koyulur, ardından tiyatro ve dizi oyunculuğuna adım atar. 12 yaşında kültür ve sanat çalışmalarına dahil olan Zinê, çocuk tiyatro grubu olan Şehit Yekta Herekol Tiyatro Grubu’nda yer alır. Oyunculukta da kademe kademe gelişen Zinê, genç kadın ve erkeklerin yerini aldığı Şehit Hêvî Tiyatro Grubu’na dahil olur ve artık Şehit Yekta Herekol Tiyatro Grubu’nda yer alan çocukları oyunculuk için yetiştirir.

Rojava Devrimi’ne dikkat çeken Evîna Kurd dizisinde Dîlan adlı genç kadın rolünde oynayan Zînê, dizide kültür ve sanat çalışmalarında yerini alıyor, çocuk, genç ve yetişkinlerle ilişkilenmede güçlü, toplumsal özelliği ön planda ve toplum içerisinde kültürel çalışmaları geliştirmek isteyen genç bir kadın.

KADINLAR ÖNCÜLÜK YAPIYOR

Zînê Ehmed, sanatın ve kadının sanatta yer almasının önemine vurgu yaparak, şunları dile getiriyor: “Toplumsal gerçekliği göz önünde bulundurursak kadının sanatta yer alması hoş ve kabul görülmüyordu. Toplum için sanatın önemi bilinmiyor, sanat önemsenmiyordu. Toplum ve sanatın birbirinden kopuk olunamayacağı hakikatine erişilememişti fakat devrimin 12. yılına doğru girerken ne kadar yol kat edildiğini görmemiz gerekiyor. Devrim artık sanatçılarını yetiştiriyor. Çocuklar, yetişkinler sanatsal çalışmalarda yerini alıyor. Sanat ve toplumun bağı güçleniyor, bir toplum için olmazsa olmazların sırasına ekleniyor. Devrime nasıl kadınlar öncülük ettiyse şu anda da kültür ve sanat devrimine de kadınlar öncülük ediyor.”