Direniş sanatla bütünleşiyor

2023 yılı Kobanê kenti için sanatla dolu bir dönem oldu. Yekta Tiyatro Grubu, atölye çalışmalarından tiyatroya kadar birçok kültürel etkinlik düzenledi.

Güzele ulaşmanın en etkili yollarından biri de sanat. Rojava 2023 yılında sanatla dolu bir başlangıç yapıldı. Dizi, film gibi kültürel çalışmalara da ağırlık verilen sanatsal faaliyetlerin başında tiyatro geldi. Şehba Kantonu’ndan Qamişlo Kantonu’na kadar çocuk ve gençlere ulaşılarak tiyatro eğitimleri verildi, eğitim alanlar sahne almaya da hazır. Direnişin sembolü olan Kobanê’de de tiyatro atölyesi açıldı, tiyatrolar sergilendi.

25 kişinin katılımıyla gerçekleşen sanat akademisinde eğitimler 3 ay sürerken, teori ve pratik eğitimler görüldü. Tiyatro kavram ve tanımları, ışık, sahne, yönetmenlik, senaryonun yanı sıra oyunculuk, ses diyafram, doğaçlama eğitimlerinde de öğrenciler yetiştirildi. Eğitim sonucunda ise tüm öğrencilere sertifika verildi. Tiyatronun teorik ve pratik yanlarına hâkim olan öğrenciler geleceğin başarılı tiyatro oyuncuları olmak için bir adım atmış oluyor. Geleceğin başarılı tiyatro oyuncularından biri olma ihtimalinin yanı sıra gençler için tiyatro eğitimi birçok önemli avantaj barındırıyor. Sanatla iç içe geçen bir gençlik döneminin ilerleyen yaşlarda da kişi üzerinde son derece önemli etkileri olacağı oldukça açıktır.  Bu nedenle tiyatro eğitimi etkili iletişim kurabilmek ve toplumsallaşmak isteyen gençler için de bir eğitim programıdır.

8 TİYATRO OYUNU SAHNELENDİ

Kobanê’de açılan atölyenin yanı sıra kısa oyunlar kültür ve sanat gruplarınca sahnelendi. İran’da katledilen Jina Emînî adlı Kürt genç kadınına dikkat çeken Keziyê Jînê (Yaşam Örgüsü) adlı 8 dakikalık oyun, daha iyi bir öğrenci nasıl olunur konusunu kapsayan Em Yan Ez (Biz ya da Ben) adlı 17 dakikalık oyun, devrimci sanatçı kişiliğini odak noktasına alan Hunermend (Sanatçı) adlı 8 dakikalık oyun sahnelendi.

Göç eden 5 kişinin (radikal islamcı, tüccar, sanatçı, hamile kadın ve bir fakir insan) birlikte yolculuğunu ve dramını anlatan, ülkeyi terk etmenin çözüm olmadığını ve mültecilerin yaşamına değinen Koça Qaqlebazan (Martıların Göçü) adlı oyun, Urfa’da aile fertleri katledilen Şenyaşar ailesinden anne Emine Şenyaşar’n mahkeme önündeki adalet arayışını dile getiren, 30 dakikadan ve 18 kişilik ekiple sanhe alan Çekûç adlı oyun, 15 Şubat’ı anlatan We Rojê adlı 16 dakikalık oyun, şehit Zilan’ın (Zeynep Kınacı) mektubu ve O’nun özgürlük mücadelesini, kadın özgürlük mücadelesinin diktatör rejimlere karşı demokrasi mücadelesini anlatan 1 saatlik Zilan oyunu, 25 Haziran katliamına ilişkin hazırlanan 14 kişiden oluşan Giyanên Pîroz (Kutsal Canlar) adlı oyun sahnelendi.

ARÎN MÎRKAN TİYATRO FESTİVALİ DE DÜZENLENİYOR

Ayrıca her iki yılda bir kez Kobanê’de Arîn Mîrkan Tiyatro Festivali yapılıyor. Bu festival Fırat Bölgesi’ni kapsarken, bir hafta devam eden festival şu ana kadar 2 kez gerçekleşti. Arîn Mîrkan Tiyatro Festivali’ne Minbic, Reqqa, Tebqa’dan katılımın gösteren gruplar tarafından Arapça oyunlarda katılımcılarla buluşuyor.

HALKIN İLGİSİ YOĞUNDU  

Kültür ve sanat faaliyetlerini derinleştirip halka ulaştırmayı hedeflediklerini belirten Şehit Sefqan Sanat Akademisi Şanoya Çiya Üyesi Harûn Hêvî, “Yeni bir yaşamın inşasında halka ulaşmak, hitap etmek, yeniden yaratmak ve yaşatmak için tiyatro sanatı daha da gelişkin olmalıdır. Bir halkın duygularına hitap etmek, özgür bir toplumu yeniden yaratmak için tiyatro olmazsa olmazlardan. Tiyatronun derinleşmesi halkın bakış açısına ve yaşam tarzına doğrudan etki yapıyor” dedi.

2023 yılında Kobanê’de yürütülen sanatsal çalışmalara dikkat çeken Harûn Hêvî, “25 kişinin eğitildiği atolyenin yanı sıra sahnelenen tiyatrolar da büyük ilgi gördü. Kobanê halkının sanata ilgisi yoğun. Tiyatro bir halkın eğitimi ve yaşam biçimi. Bu nedenle tiyatroya ihtiyaç olduğunun farkındalardı ve yoğun ilgiyle katıldılar. Sanat olmazsa olmazlardan. Sanat dallarında ise tiyatro bu rolü üstleniyor, sanatın olmazsa olmazlarındandır tiyatro.

21’inci yüzyılda gelişen teknoloji ve internet çağı çocukları ve genç insanları olumsuz etkiliyor. Toplumsallıktan kopan bir neslin geleceği belirsiz olacaktır. Yeni bir neslin sağlıklı yetiştirilebilmesi için alternatifler üretmek şart. Sanat rahatlıkla bu rolünü oynayabilir. Toplumu ve genç insanları bir araya getiren, buluşturan sanattır. Halkın diliyle, yaşamıyla, kültürüyle bir bütünleşmedir sanat. Her bir oyuncu sahne aldığında yansıttığı karekterle de bütünleşmiş oluyor, o karakteri kendinde buluyor, yaşatıyor. Seyirci de oyunun hikayesiyle yeniden yaratılma şansını ulaşıyor.

Ayrıca toplumu yeniden keşfediyoruz, genç kesimi yeniden tanıma şansı elde ediyoruz. Çünkü her bir nesil ayrı bir renk ayrı bir yaşam tarzını esas alıyor. Bu nedenle kapitalizmin etkisinin farkına varamıyor. Bu konuda gençliği bir araya getirebilmek, yeni yaşam dahlinde eğitmek, yetiştirmek önemli. Genç insanların ne kadar bize ihtiyacı varsa bizim de bir o kadar genç insanlara ihtiyacımız var. Aynı zamanda biz gençliği, gençlikte bizi, tiyatro gençliği, gençlikte tiyatroyu tamamlıyor. Hatta bununla ihtiyacını gideriyor. Çünkü halk sanata susamış durumda. Özellikle sahnedeki oyunculuk performansı doyurucu oluyor, kendini bulabiliyor ve rahatlıyor” diye belirtti.

SANAT SOKAĞA DA TAŞIRILACAK

Kültür ve sanat çalışmalarını yaygınlaştıracaklarını kaydeden Harûn Hêvî, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Toplumun yüzde 25’i çocuklardan oluşuyor. Bu yeni neslin doğru temellerde yetişebilmesi için sanata ekmek ve sudan daha fazla ihtiyacımız var. Önümüzdeki yıllarda çocukları eğitmek, tiyatroya teşvik etmek, tiyatroyu halka taşırabilmek için sadece sahneleri esas almayacağız, sokaklarda da halkla buluşacağız.”