Efrînli aydınlar Şehba’da da çalışıyor

Efrîn Aydınlar Birliği, Efrîn’in işgaliyle birlikte Şehba’ya geçen bir bölümü kamplarda yaşayan halkın yanında. Aydınlar, çalışmalarına burada da devam ediyor.

Türk devletinin Efrîn’i işgalinden sonra Şehba’ya geçen Efrînliler, bir taraftan mülteci koşullarına karşı yaşam mücadelesi verirken diğer taraftan da dillerini ve kültürlerini kaybetmemek için imkanlar yaratıyor. Efrîn’de 2016’da kurulan Aydınlar Birliği, Şehba’da kurulan Serdem Kampı’nda çalışmalarına devam ediyor. Kürt ve sanattın bir çok dalıyla ilgili faaliyetlerini sürdüren Aydınlar Birliği, kampta bir kütüphane de kurmuş.

Efrîn Aydınlar Birliği Eşbaşkanı Usema Ahmed, yaşanan direnişin geleceğe taşınması için mücadele ettiklerini söyledi. Şair ve eleştirmen olan Ahmed, şöyle konuştu: “Biz de halkımızla birlikte Şehba alanına geçtik. İki ay merkezimiz yoktu. Halkın içinde çalışmalarımızı yürütüyorduk. Daha sonra bir merkez kurduk. Bu savaşta hem sivil halktan hem de savaşçılardan çok fazla şehid verdik. Biz de bu sürecin bir arşivini oluşturmak ama edebiyat, tarih ve sinema boyutunu geliştirerek yapmak istedik. Bu şekilde kendi aramızda bir iş bölümüne gittik. Abdullah Şikaki, tarih boyutunu yazacak. Sinema bölümünde Heysem Mistefa ve Mehdi Erselan yer alacaklar. Bu arkadaşlar, film ve kısa film çalışması yaptı. Yazılı bir tarihi, edebiyat boyutuyla oluşturuyoruz.”

YAPILAN ÇALIŞMALAR

Beş yıldır Efrîn’de gelişen Kürtçenin gelişimiyle birlikte özellikle gençlerin artan ilgisini değerlendirmek için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Ahmed, şöyle devam etti: “Hikaye eğitim devresi açtık. Bu eğitimin 17 öğrencisi var. Dört aydır devam ediyor. En az hikaye yazan dört hikaye yazdı. Bir öğrencimiz 23 hikaye yazdı. Hikaye eğitiminden sonra senaryo eğitimine başladık. Yine, tiyatro çalışmalarımız var. Yüzyılın direnişinde yaşamını yitirenlerin hikayesinin anlatıldığı bir kitap hazırlığımız da var.” 

Usema Ahmed, halkın bu koşullarda mücadele etmesi ve kendi kültürünü korumaya çalışmasının çok önemli ve değerli olduğunu vurguladı.

EĞİTİMDEKİ ÇOCUKLAR

Xelîl, 13 yaşında ve 8. Sınıf öğrencisi; seneryo eğitimine her gün katılan Efrînli bir çocuk. Yaşına rağmen yaşadıklarının farkında olan Xelîl şunları belirtiyor: “Efrîn’den çıkarken çok üzüldük. Bu yüzden burada hislerimizi şiir ve hikayelerle anlatıyoruz. Ben şiir yazıyorum. Tüm şiirlerimin konusu Efrîn’dir. Beş yıl boyunca Efrîn’de Kürtçe eğitim gördük. Bu eğitim sayesinde tarih, dil ve coğrafyamızı tanıdık. Zor koşullara rağmen vazgeçmeyeceğiz. Hiçbir zaman köleliği kabul etmeyeceğiz.”

Tiyatro çalışmaları yapan ve senaryo eğitim devresine katılan Selam İbo, Şehba’nın da direnişin bir sayfası olduğunu ifade ederken dengbêj-yazar  Mihemmed Welid ise kendilerinin geliştirmenin de direnişin bir parçası olduğunu söyledi.

KAMPTAKİ KÜTÜPHANE

Serdem Kampı’nda kurulan kütüphaneden sorumlu Aydınlar Birliği üyesi Avesta İbrahim, kurdukları kütüphaneye ilişkin şunları anlattı: “Serdem Kampı’nda açılan bu kütüphane dünyada ilktir. Çünkü, bugüne kadar bir mülteci kampında kütüphane kurulmadı. Bu kütüphane çok zor şartlarda kuruldu. Tüm kitapları yıkık evlerden ve enkaz altından topladık. Çocuk kitaplarına ve özellikle Kürtçe kitaplara çok talep var. Dışarıdan kitap yardımı yapılmasını bekliyoruz.”

DİRENİŞİN TABLOLARI

Aydınlar Birliği’nden ressam Erdalan İbrahim, resim atolyesinde, Efrîn direnişini tablolara nakşediyor. Efrîn direnişini tüm boyutlarıyla anlatan bir resim sergisi projesine hazırlandılarını belirten İbrahim, yaşadığı sürece tüm zorluklar ve saldırılara rağmen tablolarında direnişi ve halkının mücadelesini anlatacağını vurguladı.