Ellen Sterk'i anlatan kitap İsviçre'de okuyucuyla buluştu

Yakalandığı kanser hastalığından dolayı 2016 yılında hayatını kaybeden feminist enternasyonalist Ellen Stêrk’in hayatını işleyen "Verändern wollte ich eine Menge“ (Çok şey değiştirmek istedim) kitabı İsviçre'de okuyucuyla buluştu.

“Gemeinsam kämpfen!” feminist kollektifinin editörleri Birthe Witthäft ile Annett Bendesi tarafından "Verändern wollte ich eine Menge“ kitabından alıntılarla Bern kentinde düzenlenen etkinlikte Ellen Stêrk’in yaşamı vermiş olduğu mücadele üzerinden aktarıldı.

Bern kentinde bulunan Reithhalle'de gerçekleştirilen etkinlikte Ellen Jaedicke'nin Medya Savunma Alanları'nda kaldığı dönemde Stêrk adını alma sürecinin konu alındığı bir sunum yapıldı.

Etkinlik, Ellen Stêrk'in kişisel mektupları, izlenimlerini aktardığı notları ve mücadele arkadaşlarının onun hakkındaki düşüncelerinden yola çıkarak hazırlanan "Çok şey değiştirmek istedim" kitabından alıntılarla devam etti.

Etkinlikte ayrıca Ellen'in mücadele yaşamına ilişkin sorular da yanıtlandı.

"Çok şey değiştirmek istedim" kitabı bu akşam Basel, yarın Zürih kentinde düzenlenecek etkinliklerle okuyucuyla buluşmayı sürdürecek.

40 yaşında olan Jaedicke, on yıldır Kürt kadın hareketinde yer alıyordu. 2007 yılında Bağlar Kadın Kooperatifi’nin çalışmalarına katıldıktan sonra, memleketi Almanya’ya dönerek yoldaşlarıyla birlikte ‘Berlin Kürdistan Komitesi’ni kurdu.

2009 yılında Amed’de düzenlenen Mezopotamya Sosyal Forumu’nun çerçevesinde kurulan enternasyonalist kampının gerçekleştirilmesinde büyük emek sarf eden Jaedicke, Kürdistan’daki kadın devrimini ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tarafından önerilen demokratik konfederalizm modelini konu alan Almanca dilindeki ‘Direniş ve Yaşanan Ütopyalar’ kitabı çalışmasında yer aldı.

Bu çalışmalarının ardından Jaedicke, bir buçuk yıl kaldığı Medya Savunma Alanlarında "Sterk" ismini aldı. Almanya’ya döndükten sonra Kadın Buluşma Merkezi UTAMARA ve CENİ – Kürt Kadın Barış Bürosu’nda faaliyet yürüttü. Jaedicke en son Hamburg’daki Rojbin Kadın Meclisi’nin çalışmalarına katılıyordu.