Gava Şitil Mezin Dibin filmine Japonya'dan ödül

Rojava Film Komünü'nün Gava Şitil Mezin Dibin filmi, Japonya En İyi Film ödülünü aldı.

Kobanê de geçimini yoğurt satarak sağlayan bir ailenin gündelik yaşamına odaklanan Gava Şitil Mezin Dibin (When The Seedlings Grow) filmi, savaş ve devrim sonrası değişen, gelişen yeni toplumsallığa dikkat çekiyor.

Mahalle mahalle dolaşan Hüseyin ve kızı Zelal yoğurtlarını satabilme derdindeyken, Hemudê adında bir çocukla karşılaşırlar ve yolculuklarına Hemudê’nin de sorunlarına çözüm olma kaygısıyla devam ederler. Bir günlük yolculukları birçok aksiliğin peş peşe gelmesi ile sürerken devrimin temel dinamiklerine tanık olur, onun öğretilerine kulak verirler.

Rojava Film Komünü ürünü olan filmin yönetmenliğini Rêger Azad Kaya yaptı. Senaryo da Emin Engizek, Deniz Derya ve Rêger Azad'a ait.

1 saat 23 dakikalık film, galasını 2022 yılında Kobanê’de yaptıktan sonra Dünya Prömiyerini Meksika Cine Pobre Film Festivalinde gösterildi. Meksika 21. Cine Pobre Film Festivali'nde Dünyanın En İyi Kendini Finanse Eden Film Seçkisine girdi. Film Arjantin Doca ve  İtalya Sosyal World festivallerinde de gösterildi. Uruguay 9. Montevideo World Film Festivali'nde En İyi Uzun Metraj Film olarak seçildi.

Ardından Japonya 20. SKIP CITY İnternational D-Cinema Festivali'nde 1246 film arasından En İyi Film seçildi.

Festival yolculuğu sürmekte olan filmin Kolombiya, Katalonya, İsveç, Almanya, Portekiz, Amerika ve birçok yerde de gösterimleri yapılacak.