HDP’den Munzur festivalinin yasaklanmasına tepki

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü, Munzur festivalinin yasaklanmasının “halkların birlikte yaşam arzusunu bastırmak ve engellemek” olduğunu belirtti.

26-29 Temmuz tarihleri arasında “Özgürlüğün ve Mücadelenin Kadim Topraklarında Munzur’un Coşkusuyla Buluşalım” sloganı ile öngörülen “Munzur Kültür ve Doğa Festivali” Dêrsim Valiliği 25 Temmuz 2018 tarihli kararıyla yasaklandı.

Yazılı bir açıklama yapan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü, “18 yıldır süregelen bu gelenek iki yıldır sözde "güvenlik gerekçeleri ile yasaklanmaktadır” diye hatırlattı.

Önlü, “Bu buluşmayı yasaklamak, halkların birlikte yaşam arzusunu ve isteğini bastırmak ve engellemektir” dedi.

“Yasaklanan sadece bir festival değildir” diye ekleyen Önlü, şu ifadeleri kullandı: “Yasaklanan Dêrsim halkı, doğası, kültürü ve inancıdır. Yine bu kararla dünyanın dört bir yanından festivale katılan binlerce insan, sanatçı, yazar ve aydın da cezalandırılmaktadır. Bizler bu yasağı tanımıyoruz. OHAL’lerle, yüksek yetkili valilerle, kayyumlarla, KHK’larla, HES’lerle Dêrsim halkına ve doğasına yönelik yaratılmak istenen bu korku imparatorluğu bizleri yıldıramayacaktır.”

PROTESTO ÇAĞRISI

Önlü, protesto eylemine çağırdı: “Türkiye’deki tüm demokratik ve sivil toplum kuruluşlarını, siyasetçileri, aydınları ve sanatçıları Dêrsim halkıyla bir olmaya ve bu yasakçı zihniyete tepki göstermeye davet ediyoruz. Ayrıca dünyanın dört bir yanından festival için Dêrsim’e gelmiş ve şu an hala Dêrsim’de bulunan tüm insanlarımızı, demokratik kitle örgütlerimizi ve yöre derneklerimizi bugün saat: 18.00’de Seyîd Riza Meydanı’nda yapılacak olan basın açıklaması ile protesto etmeye davet ediyoruz.”