GÖRÜNTÜLÜ

Kürt tarihini sanatıyla harmanlıyor

Sanat tutkusunu çocuklara aktararak yeni sanatçıların yetişmesine katkı sağlayan ressam Roder Îbrahîm, beslendiği kökleriyle sanatını harmanlıyor, Kürt kültürünü ve tarihini tanıtmayı hedefliyor.

ROJAVA'DA RESİM

16 yaşında başlayan ilgisiyle resim yapmaya başlayan Qamişlolu Roder Îbrahîm, sanatını icra etmekle yetinmeyip resim dersleri de veriyor. 

Çocukluk hayalini gerçekleştiren Roder Îbrahîm, özellikle Kürt halkının sembollerini ve kültürünü resimlerine yansıtarak sanatını bir misyon haline getiriyor. Kendi köklerinden beslenen ve sanatını bu köklerle harmanlayan Roder, sanatın insanların duygularını ifade etme ve düşüncelerini paylaşma konusundaki gücünü vurgulayarak, yaşamın her alanında var olması gerektiğini dile getiriyor. Kuzey ve Doğu Suriye dışında Irak, Ürdün, Mısır ve Kuveyt gibi ülkelerde düzenlenen sergilere online olarak katılaran Roder Îbrahîm, Kürt tarihini anlattığı eserlerini geniş kitlelere ulaştırıyor. Sanatseverlerin taleplerine göre özgün tablolar çizen ve bu sayede geçimini de sağlayan Roder, her bir eserinde duygularını, düşüncelerini ve Kürt kimliğini yansıtıyor. 


GENÇ YETENEKLERİN KEŞFİ

Kuzey ve Doğu Suriye'de 2013’ten beri sanatsal faaliyetlerin arttığına işaret eden Roder, genç sanatçıların yetişmesi ve sanatın gelişimi için çalışmaların devam etmesi gerektiğine inanıyor. Bu doğrultuda sanat eğitimi vererek genç yeteneklerin keşfedilmesine ve desteklenmesine önem veren Roder, sanatın toplumsal ve kültürel etkilerini en iyi şekilde yansıtan eserleriyle sanatseverlerin ilgisini çekiyor.

15 ÖĞRENCİYİ EĞİTİYOR

Resim atölyesini 2015’te açan Roder Îbrahim, her dönem 15 öğrencisine kara kalemle en az dört ay resim çizmeyi öğretiyor ve ardından en az 6 aylık yağlı boya resim çizme aşamasına geçiyor. Roder’in öğrencileri ise 11 yaş ve üstü. Roder, sanatını sadece bir ifade biçimi olarak görmeyip bir eğitim aracı olarak da değerlendiriyor. Gençlerin sanata olan ilgisini ve yeteneklerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapan Roder, geleceğin sanatçılarına ilham oluyor.