Kürtçe derslere yoğun ilgi

İstanbul Kürt Enstitüsü’nün açtığı sonbahar dönemi Kürtçe derslere yoğun ilgi gösterildi. Şimdilik 600 kişilik kapasite belirleyen Enstitü, önümüzdeki günlerde artırmayı planlıyor.

İstanbul Kürt Enstitüsü’nden Eyyüp Subaşı, Kürtçe öğrenme ve geliştirmeye dair yoğun ilginin, Kürt halkının her ne pahasına olursa olsun kendi dilini koruyacağına dair açık mesajı olduğunu söyledi.

İstanbul Kürt Enstitüsü, salgından dolayı online ders başvurusunu sosyal medya hesaplarından duyurdu. Duyurunun üzerinden geçen birkaç saat içinde 600’ün üzerinde başvuru geldi.

Enstitü’den Eyyüp Subaşı, hem bu talebi hem de Kürtçe üzerindeki baskıya rağmen başvurunun artmasıyla ilgili ANF’ye konuştu.

Derslerin iyi bir şekilde yürütülmesini sağlamak için kayıtları 600 kişi ile sınırlandırdıklarını, ancak önümüzdeki haftalarda yeni kayıtlar almaya başlayacaklarını söyleyen Subaşı, “Kürtçe öğrenme ve geliştirme kurslarımız, salgından önce daha çok dernek merkezinde yapıldığı için fazla kişiye ulaşma konusunda sıkıntı yaşıyorduk. Şu an yürüttüğümüz kurslar online olduğu için birçok şehir ve ülkeden kurslarımıza başvurular oluyor” dedi.

Kürtçe tiyatronun yasaklanması ve Kürtçe üzerinde baskıların artmasına rağmen bu yoğun talebin, Kürt halkının kendi diliyle eğitim görmek istemesinden kaynaklandığını belirten Subaşı, şunları ifade etti:

“Kürtçe öğrenme ve geliştirme kurslarına yönelik yoğun ilgi de bunun bir göstergesidir. Devletin Kürt dili ve kültürünü kriminalize etme çabaları ve politikaları sürüyor olsa da Kürt halkı her zaman olduğu gibi kendi diline ve kültürüne sahip çıkmaktadır. Son günlerde bir kez daha açığa çıkan Kürt ve Kürtçe düşmanlığı, devleti Kürt halkının gözünde bir kez daha teşhir etmiştir. Kürtçe öğrenme ve geliştirmeye dair yoğun bir ilginin olması, Kürt halkının her ne pahasına olursa olsun kendi dilini koruyacağına dair açık bir mesajdır.”