Kuzey-Doğu Suriye Federasyonu heyeti Macron ile görüştü

Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu’ndan bir heyet, Paris’i ziyaret ederek Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü.

Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Macron’un Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu temsilcilerine, “DAİŞ’e karşı mücadelede Fransa’nın aktif desteğinin süreceği güvencesini” verdiği belirtildi.

MACRON’DAN DESTEK SÖZÜ

DAİŞ’in kolektif güvenlik için bir tehdit oluşturmaya devam ettiğini belirten Elysée Sarayı, özellikle yakalanan DAİŞ çete üyeleri ve ailelerinin yönetimi konusunda desteğin süreceğini vurguladı.

Macron ayrıca, “Suriye’de insani ihtiyaçlar ve toplumun sosyo-ekonomik istikrarı için mali bir yardım yapılacağını” söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, 1 Nisan’da yaptığı açıklamada başta El Hol kampı olmak üzere Suriye’nin kuzey doğusundaki kamplar için 1 milyon Euro yardımda bulunacaklarını bildirmişti.

Macron ile görüşen heyette, Kuzey ve Doğu Suriye Ferderasyonu Eşbaşkanı Ebid Hemid Mehbaş ve YPJ komutanlarından Nesrin Abdullah da yer aldı. Heyet görüşme ardından bir basın toplantısı düzenledi. 

DAİŞ’LE MÜCADELE VE MALİ DESTEK

Ebid Hemid Mehbaş, görüşmeye ilişkin Arapça konuşurken, PYD Fransa Temsilcisi Xalid İsa, Fransızcaya çevirdi. Yapılan çeviriye göre Mehbaş, özerk yönetimin “terörizme karşı mücadelede desteğe ihtiyacı” olduğunu belirterek, Macron’un bu konuda desteğini yinelediğini söyledi.

Mehbaş, “Cumhurbaşkanı Fransa’nın özerk yönetime ekonomik ve yeniden inşa desteğini de yineledi” dedi.

TÜRKİYE İLE OLAN SINIRDA İSTİKRAR SAĞLANMALI

Türkiye’nin saldırılarının da görüşmede gündeme geldiği belirtildi. Mehbaş, “Cumhurbaşkanı ayrıca barış ve istikrarın Türkiye ile olan sınırda da hakim gerektiğini vurguladı” ifadelerini kullandı.

Mehbaş, “Biz başta Türkiye olmak üzere iyi komşuluk ilişkilerinden yanayız” diye ekledi.

BARIŞ İÇİN KAPILARIMIZ AÇIK

Macron’un Demokratik Suriye Güçleri’ne (QSD) desteğin devam etmesi gerektiğini vurgu yaptığını belirten Mehbaş, bir soru üzerine Rusya ile de ilişkilerinin olduğunu söyledi. Mehbaş “Tüm kapılar açıktır” derken, buna Suriye rejiminin de dahil olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine şu yanıtı verdi: “Suriye halklarının barışı için, halkların çıkarına bir geçiş süreci için tüm kapıları açık bırakıyoruz”

ULUSLARARASI MAHKEME ÖNERİSİ

DAİŞ çete mensuplarının bölgede bir uluslararası mahkeme kurularak yargılaması yönündeki talebe ilişkin de konuşan Mehbaş, “Bu halen tartışma aşamasında” diye belirtti.

Mehbaş, “Uluslararası topluma bu öneriyi yaptık. Uluslararası hukukçuların da katılımını istedik. Çünkü bu teröristlerin çoğu yabancı ülkelere mensup” şeklinde konuştu.