Laura Schrader’in “Berxwedan” kitabı okuyucularla buluştu

İtalyan Gazeteci Yazar Laura Schrader tarafından kaleme alınan ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın son 20 yıllık barış ve direniş serüvenini inceleyen “Berxwedan” kitabı okuyucularla buluştu.

‘Abdullah Öcalan’a Özgürlük Komitesi’nde yer alan İtalyan Gazeteci Yazar Laura Schrader, Kürt Halk Önderi İmralı Cezaevi’nde esaret koşullarında geliştirdiği barış girişimleri, ortaya koyduğu felsefe ve fikirleri ışığında Kurdistan’da gelişen direnişten esinlenerek “Berxwedan” kitabını yazdı. Kitap daha önce Abdullah Öcalan’ın kitaplarını yayınlayan Edizione Punto Rosso yayınevi tarafından basıldı.

I Fuochi del Kurdistan (Kurdistan Ateşi), Civilta e Verita (Uygarlık ve Hakikat) kitaplarının yazarı Laura Schrader,  Berxwedan (La Resistenze del Popolo Kurdo Contro il Genocidio di Erdoğan) Kürt Halkının Erdoğan Soykırımına karşı direnişini ele alıyor.

Yazar Laura Schrader, Berxwedan kitabına Abdullah Öcalan’ın yeğeni Ayney Öcalan tarafından kaleme alınan yazıları ve özelikle 1999 yılında Önder Apo’nun davasında yaşanan önemli anlatımlarına da yer veriyor. Berxwedan kitabında yazar, Türk devletin Kürt halkına karşı yürüttüğü topyekûn imha savaşına karşı Abdullah Öcalan’ın fikirleri ve felsefesi temelinde gelişen direnişi irdeliyor. 

Kitapta, Abdullah Öcalan’ın barış için verdiği mücadele ve İmralı Cezaevinde barış için ortaya koyduğu siyaset, devletin tüm yönelimlerine karşı kararlı tutum ve direnişi, mücadele safhalarıyla anlatılıyor. Abdullah Öcalan’ın ortaya koyduğu liderlik duruşunu tüm detaylarıyla irdeleyen yazar, Abdullah Öcalan’ın şahsında milyonlarca Kürde yönelik tecrit üzerinde duruyor. 

Yazar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın geliştirdiği siyaset ile Kürt halkının gerçekleştirdiği Serhildanları, gerillanın efsanevi savaşı ve Kürt kadınların hem savaş hem de toplumsal yaşamdaki görünürlüğünü somut olay ve belgelerle anlatıyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın barış arayışını 1993 yılında ilan ettiği genel ateşkesten itibaren ele alan yazar, 1990’lı yıllarda Türkiye gönderilen Barış Grupları, Oslo Toplantıları, 2013 Newroz’unda yayınlanan mesajı tüm detayları ile kitaba yansıtmış. Önder Apo’nun barış için ortaya koyduğu performans ve öngörülerini detaylı anlatan yazar,  Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2015 yılında savaş ilanına kadarki süreci tüm yönleriyle okuyucuya aktarıyor.

Ayrıca Önder Apo’nun ideolojisi çerçevesinde Rojava’da yükselen devrim macerasını, Kobani direnişini, Şengal direnişini de detaylı anlatımlarla aktaran yazar, İŞİD zihniyetine karşı Önder Apo’nun ideolojisi ve felsefesinin dünya için önemini anlatıyor. Erdoğan ve partisinin İŞİD ile olan ortaklığı, ideolojik bağlarını da inceleyen yazar, İŞİD’in Önder Apo fedaileri tarafından yenilgisinden sonra Türk devletin bizzat sahada Kürt kazanımlarına karşı savaş başlattığını belgelerle sunuyor. Afrin, Serêkanîye, Girê Spî ve Kobanê'ye yönelik Erdoğan liderliğinde Türk devletin saldırılarının perde arkasını tüm detaylarıyla ele alıyor.

Schrader, Türk devletin Sur, Cizre, Nusaybin, Şırnak ve Gever gibi yerleşim yerlerini yakıp yıkması, Barış Anneleri, Sakine Cansız, Fidan Doğan, Rojavalı Kürt Siyasetçi Hevrîn Xelef gibi katledilen kadınların portreleri, esir tutulan Kürt siyasetçilerden Selahattin Demirtaş benzeri portreleri geniş bir biçimde işliyor.

Yazarın deyimiyle “NATO gölgesindeki soykırıma” karşı Kürt halkının Önder Apo’dan ilham alarak yürüttüğü olağanüstü direniş öyküsü tüm yönleriyle kitaba yansımış.

Yazar uzun zamandır tüm dünyada izole edilen ve kesintisiz bir tecritte tabi tutulan Önder Apo’nun fikir ve felsefesiyle tüm dünyaya umut verdiğini geniş örneklerle anlatarak, Jin Jiyan Azadî felsefesinin yaratıcısı olarak düşüncelerinin dünyaya kök saldığını belirtiyor.

Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için yürütülen kampanyaya atfedilen Berxwedan kitabı İtalya siyasetinin ve kamuoyunun bilmediği hakikatleri tüm belgeleri ile ele alıyor.