Merivan Uluslararası Tiyatro Festivalinde ödüller verildi

Merivan'da 1 Eylül'de başlayan 13. Uluslararası Tiyatro Festivali son buldu. Katılımcılara ödüller verildi.

13. Merivan Uluslararası Tiyatro Festivali dün akşam düzenlenen bir törenle son buldu. Meriwan Neşed Salonunda düzenlenen törene uluslararası ve İran ile Rojhilat'tan 500 tanınmış tiyatro sanatçısı ile Sine Siyasi ve Güvenlik İşlerinden sorumlu Vali Yardımcısı Hüseyin Xoşikbal ile çok sayıda devlet yetkilisi katıldı.

XOŞİKBAL: KÜRTLER EN GÜVENİLİR HALKLARDAN

Xoşikbal, kapanış konuşmasında, Kürtlerin İran’ın en eski halklarından biri olduğunu belirterek, “İran’ın en eski halklarından biri olan Kürtler, bununla da sürekli gurur duydular. Kürtler en güvenilir halklardan biridir. Sınırlarını her zaman için çok iyi korumuşlardır. İran'a dönük sınırlardan bir saldırı olması durumunda en iyi cevabı verecek olan yine Kürtlerdir” dedi.

10 OYUN FECR FESTİVALİNE ÖNERİLDİ

İran ve Rojhilat ile Ermenistan, Irak, Fransa, İspanya ve Başûrê Kurdistan’dan 39 tiyatro grubunun beş ayrı dalda yarıştıkları ve beş gün süren Merivan Uluslararası Tiyatro Festivalinde, 10 oyun sonbaharda Tahran’da yapılacak Fecr adlı tiyatro festivaline katılması için önerildi. Fecr festivaline katılması için önerilen oyunların ikisi Meriwan tiyatro grupları ve oyunları olurken, diğerleri Sine, Bokan, Kurwa, Amül, Lahican, Kirmanşan ve Tahran’dan festivale katılan grup ve oyunlar oldu. Fecr festivaline katılmaya önerilen oyunların çoğunluğu Rojhilat kent ve ilçe tiyatro oyunları.

ÖDÜLLER PAYLAŞILDI

Ödül töreni özel ödülün verilmesi ile başladı. En İyi Yönetmen Özel Ödülüne İranlı Nergiz Xokkar layık görüldü. Xokkar’a ödülü İran’da tiyatronun en büyük ustası olarak kabul edilen Kutbettin Sadiqi tarafından verildi. Yönetmenlik dalındaki birincilik ödülünü Efşin Xıdıri alırken, ikincilik ödülü ise Amül’den Ermeni asıllı Xonçe Şukuhyan, Detoran’dan Seid Xeyrulahi adlı iki yönetmen arasında paylaşıldı. Yönetmen dalında üçüncülük ödülü ise Meriwan’dan Soran Hüseyni ile Bokan’dan Nezile Emini tarafından paylaşıldı.

39 tiyatro oyununda yer alan tüm çocuk oyuncuları birincilik ödülüne layık görüldü.