Milan Kundera hayatını kaybetti

Dünyanın en fazla okunan yazarlarından biri olan Milan Kundera, 94 yaşında hayatını kaybetti.

Çek asıllı Fransız yazar Milan Kundera’nın, salı günü Paris’te hayata veda etttiği bildirildi.

1929 yılında Çekoslovakya’nın Moravya bölgesindeki Brno’da dünyaya gelen Kundera, sansüre maruz kalınca ve Çekoslovakya Komünist Partisi’nden ihraç edilince 1975 yılında Fransa’ya göç etti. Kundera, 1981’de François Mitterand’ın cumhurbaşkanlığındaki dönemde Fransız vatandaşı oldu.

Kundera, halen Çekoslovakya’da olduğu dönemde iki kitap yayınladı; 1965’te Fransız şair Aragon’un da selamladığı “Şaka” ve 1968’de “Gülünesi Aşklar”.

1993’ten itibaren artık bütün eserlerini Fransızca yazdı.  Özel yaşamın korunması konusuna son derece hassas olan Kundera, 1985’ten itibaren hiçbir sesli söyleşi vermedi. Sadece yazılı olarak sorulara yanıt verdi. Fransa’da yayınlanan kitaplarında resmi biyografisi basit bir şekilde şöyle formüle ediliyor: “Milan Kundera Çekoslovakya’da doğdu. 1975’te Fransa’ya yerleşti.”

Birçok ödül alan Kundera’nın adı birçok kez Nobel Edebiyat Ödülü listelerinde de yer aldı. Kitapları 40’ı aşkın dile çevrildi. Dünyanın en etkili yazarlarından biri olan Kundera’nın 1984 yılında yayınladığı “Varolmanın dayanılmaz hafifliği” eseri bir başyapıt olarak değerlendiriliyor.

Tüm ezici idealizmden arınmış olan Kundera'nın eserleri, insanı saf olmayan, kusurlu, yanılabilir, eksik, belirsiz olarak kabul ediyor. Yazar, alaycı olmak şöyle dursun, her şeyden önce "yeni insan" serabını reddeden hümanist bir anlayışa sadık kalıyor. Pek çok karakter, küçümseme değil, sevecen ve şefkatle dolu bir bakışa tanıklık ediyor.