Mirada: Arjen Arî'yi okumak ülkemizi tanımaktır

6. Arjen Arî Şiir Yarışması/nın bu yıl ki ödülünü alan genç şair Miradê Mirada, "Arjen'i okuyarak ülkemizi ve dağlarımızı tanıyabiliriz. Arjen Arî her zaman öncümüz olacaktır" dedi.

Sor Yayınları tarafından bu yıl 6. düzenlenen Arjen Arî Şiir Yarışması Amed'de organize edildi. Kürt modern edebiyatının sayılı şairlerinden olan Arjen Arî adına düzenlenen yarışmanın bu yılki ödülünü, 'Radîşo' şiiri ile Miradê Mirada aldı. Arjen Arî ödülünün kendisi için ilham kaynağı olacağını belirten Mirada, Arî'nin şiirlerindeki Kürt diline sahip çıkılması vurgusunun kendisi etkilediğini belirterek, "Çünkü dil olmadığında ne bir ulustan ne de bir coğrafyadan bahsedemeyiz.

Arjen'in bu husustaki sesine kulak vererek, Kürtçe okumaya yoğunlaştım. Sonrasında Kürtçe bir şeyler üretmek istedim. Böylelikle de Radîşo adlı şiirim ortaya çıktı. Şiir öyle bir şeydir ki onunla halkının acılarını da anlatabilirsin. Şiirin rolü toplum içerisinde çok önemlidir. O yüzden de Arjen Arî her zaman öncümüz olacaktır" diye konuştu.

'BU ÖDÜLÜN BİR SORUMLULUĞU VAR'

Aldığı ödülün bundan sonraki çalışmalarını nasıl etkileyeceğine ilişkin de konuşan Mirada, "Bu ödül bana çok yüksek bir moral verdi. Zaten istesem de bundan sonra çalışmalarıma son veremem çünkü Arjen Arî ödülü çok önemli bir ödüldür ve sorumluluğu var. Bu sorumluluk aynı zamanda kendimi esnettiğim süreçlerde beni toparlayacak ve çalışmalarıma dört elle sarılmamı sağlayacaktır. Çünkü Arjen Arî hiçbir zaman şiir yazmaktan vazgeçmemiştir. Arjen, şiir ve öykülerden oluşan yaklaşık 15-20 eser üretti. Arjen Arî beni tetikleyen bir şair olacaktır ve bende hep bunun çalışacağım.

Kürt okurlar, Arjen Arî gibi yazarlara sahip çıkmalı. Arjen gibi yazarları okuyup, tanımalarını istiyorum. Çünkü Arjen'i okuduğunuz da toprağınızı, dağlarınızı ve ülkenizin her yerini tanıyacaksınız. Artık bir dilinin olduğunun ve o dille konuşup, yazıp, düşünebileceğini fark edeceksiniz" dedi.