MKM’nin 29. kuruluş yıldönümü kutlandı

MKM 29’uncu kuruluş yıl dönümünü yeni yerinde kutladı. Kutlamada her türlü baskıya rağmen çalışmalarını sürdürecekleri mesajı verildi.

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), 29’uncu kuruluş yıl dönümünü İstanbul Taksim’de bulunan yeni binalarında gerçekleştirdiği etkinlikle kutladı. Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV), Gölge Kültür Sanat Merkezi, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Marmara Tutuklu Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER), Kürt Araştırmaları Derneği, Demokratik Alevi Derneği (DAD) ve çok sayıda kişi kutlama etkinliğine katıldı.

Etkinlikte konuşan MKM sanatçılarından Genim İldan, 29 yıl boyunca her türlü baskı ve saldırıyla karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi. En son 18 yıl kullandıkları binalarının ellerinden alındığını belirten İldan, buna rağmen yeni bir yer açarak, faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydetti. İldan, “Her türlü zor ve zorbalık gördük. Açtığımız sanat merkezlerine el koydular, müzik aletlerimizi kırdılar. Dava açıp gözaltına aldılar ama buna rağmen bugün burada mücadelemizi sürdürüyoruz. Halkımızın mücadelesi bize ruh verdi. Halk ve gençlerin yanımızda durması ve sahip çıkmasıyla bugüne kadar geldik. Yıllardır halkın acılarını, sevinçleri ve isteklerini sanatla dile getirdik. Onlarca kişi MKM bünyesine girdi, yetişti ve gitti. Hep birlikte yaşamımız için emek verdik. Bugün de yollumuza devam ediyoruz” diye konuştu.

İstanbul Kürt Enstitüsü kurucularından Şefik Beyaz, MKM’nin 29’uncu yıl dönümünü kutlayarak, başarı dileklerinde bulundu.

HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, “MKM tırnaklarıyla mücadele ederek, bu günlere geldi. Tüm asimilasyon, soykırım politikalarına rağmen Kürt halkının kültürünü, sanatını gerçekleştiren MKM’yi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum” dedi.

HDP’li Erdal Avcı, MKM binasına el konulmasına tepki göstererek, “MKM halkın kaç bin yıllık birikmiş kültürel mirasını gelecek kuşaklara aktarmak için mücadele ediyor. Yolları açık olsun” temennisinde bulundu.

Kürt Araştırmaları Derneği Eşbaşkanı Eyüp Subaşı ise, MKM’nin kuruluş yıl dönümünü kutladı. Subaşı, “Kurumlarımızı ve çalışmalarımızı daha da güçlü tutmalıyız. Bu bağlamda MKM’nin gücü ve tarihi var. Başarılar diliyorum” dedi.

İstanbul Barış Anneleri İnisiyatifi üyesi Bedia Gökgöz de MKM’nin annelerin ve halkın duygularını dile getirdiğine işaret ederek, “MKM, bizim dile getiremediğimiz kederimizi, acımızı ve hasretimizi sanatla dile getiriyor" ifadelerini kullandı.