Moskova’da 14 gün sürecek Kürt kültürü sergisi açıldı

Kürt halk kültürünü Rusya’da yaşayan halklara tanıştırmak amacıyla başkent Moskova’da 14 gün sürecek bir serginin açılışı gerçekleştirildi. Konuşmalarda, eşitlik, özgürlük ve ortak yaşamın dilinin kültür yolundan geçtiği vurgulandı.

Rusya’da Kürtler, düzenledikleri farklı etkinliklerle bu ülkede yaşayan halkları Kürt ve Kurdistan ile tanıştırıyor. Bu etkinliklerin biri de; başkent Moskova’da Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi  Rusya Temsilciliği ile Rusya Kürt Kadın Hareketi’nin organizesiyle Toplumsal Meclisi’nde açılan sergi oldu.

Kurdistanlı fotoğrafçı ve ressamların eserlerinin yer aldığı sergi, Rusya’da yaşayan ve tüm kesimleri temsil eden Toplumsal Meclis’te açıldı.

14 gün sürecek sergide fotoğraf ve resimler haricinde Kürt kültürüne ait elbiseler ve farklı ev aletleri de sergilendi.

Serginin açılışına birçok Kürt aydını, sanatçısı ve farklı kesimlerden Kürt dostu katıldı.

Serginin açılışında konuşan Rusya Federasyonu Toplumsal Meclisi Ulus ve Din İlişkilerinin Uyumu Komisyonu Başkanı Zorin Vladimir Yurieviç, bu tür etkinliklerin halklar arasındaki uyumunu pekiştirdiğini belirterek, Rusya’da yaşayan Kürtlerin temsili olan kurumlara çabalarından dolayı teşekkür etti ve bu tür etkinliklerinin devamını diledi.

Ardından söz alan Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi Rusya Temsilcisi Rêşad Bênav, eşitlik, özgürlük ve ortak yaşamın dilinin kültür yolundan geçtiğini ve bundan dolayı da kültür aracılığıyla Rusya’yı Rojava Kurdistanı ile tanıştırmak istediklerini ifade etti.

Rojavayê Kurdistan ile Rusya arasında bir köprü oluşturmaya çalıştıklarını ve bu çerçevede bu tür etkinlikleri düzenlediklerini dile getiren Rêşad Bênav’ın konuşmasının ardından ise Rusya Kadın Hareketi Eşsözcüsü Culiyeta Aram söz aldı.

Culiyeta Aram, “Kültür mirasıyla temas ve onun güzelliklerinin gözlenmesi, anlatılması zor hisler yaratıyor. Bu hisler tüm sınırları ortadan kaldırıp insanları birbirine yakınlaştırıyor. Bu tür etkinlikler insanları dünyaya farklı halkların gözleriyle bakmayı da öğretiyor” diye konuştu.

Etkinlikte Rusya Federasyonu Kürtleri Ulusal-Kültürel Otonomisi Eşbaşkanı Farxat Patîyev, PYD Rusya Temsilcisi Abdusalam Muhammed Alî, Uluslararası Kürt Toplumsal Kurumları Birliği Eşbaşkanı Arif Azmanî, Kürt Tiyatrosu Yapımcısı Şalîko Bêkes, Kürt Müzisyen Kerem Gerdenzerî’nin yanı sıra birçok konuk, Kürt kültürünü Rusya başta olmak üzere dünyadaki farklı halklara tanıştırmanın önemi hakkında konuşmalar yaptı.

Etkinliğin açılışı, Kürt sanatçıları Sarê Hacîyeva ve Mîrzağa Mamdeov’un şarkıları eşliğinde son buldu.