Moskova’da Kürt Kültürü tanıtıldı

Rusya Kürt Kültür ve Ulusal Federal Otonomisi öncülüğünde, Moskova’da düzenlenen gecede  Kürt Kültürü tanıtıldı.  

Rusya Federasyonu Başkenti Moskova’da faaliyet yürüten Rusya Kürt Kültür ve Ulusal Federal Otonomisi düzenlediği bir etkinlikle Kürt kültürünü tanıttı. Rusya Federasyonunda faaliyet yürüten Kürt kurumlarında aktif destek verdiği etkinlik Moskova Halklar Evi’nde yapıldı.

Moskova Halklar Evi’ne bağlı farklı hakların kurum temsilcilerinin yanı sıra Ukrayna, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan, Özbekistan ile Rusya’nin farklı kentlerinde faaliyet yürüten Kürt Kurum temsilcileri de etkinliğe katılım sağladı.

Halklar Evi’nde yapılan etkinliğe Kürt Kültürünü ve Tarihini anlatan fotoğraflar ve pankartların asılı olduğu salonda ilk konuşmayı Rusya Kürt Kültür ve Ulusal Federal Otonomisi Eş Başkanı Ferhat Patiyev yaptı.

Patiyev; ‘‘Çok zengin bir kültüre sahip Kürdistan, dört parçasında farklı farklı gelenekler ve güçlü bir kültür altyapısı var. Fakat Kürdistan’ı işgali altında tutan devletler Kürt Kültürünü inkar ettikleri gibi var olanını da kendilerine mal etme uğraşında. Kürt halkı kendi kültürüne sahip çıkarak onu korumalı ve büyütmelidir. Tüm asimilasyon politikalarına karşı Kürt halkı kendi kültürünü kendi orijiniyle korumasını bilmiş ve geliştirmiştir. Bizler Bağımsız Devletler Topluluğu’nda faaliyet yürüten Kürt Kurumları olarak kendi kültürümüze sahip çıkarak geliştirmeliyiz’’ ifadelerini kullandı.

Daha sonra Rusya Halkları Meclisi Başkanı Svetlana Smirnova konuşt. Smirnova şöyle dedi: ‘‘15 yıldır Kürt Otonomisiyle ortak çalışma yürütüyoruz. Bu süre içerisinde çok sayıda değerli ve kendi halkına, toprağına ve geleneklerine bağlı Kürt tanıma şansını buldum. Kürt halkının tarihi acılarla dolu bir tarihtir. Bu acılar Kürtleri farklı devletlere dağıtmış olsa da onlar kendi kültürünü ve her yerde yaşatmayı bilmiş bir halktır. Tabii ki her halk kendi kültürüne sahip çıkmalıdır ama bu kadar zengin ve bir çok farklı kültüre beşiklik etmiş Kürt kültürün bilinmeyenlerini bilinmesi için bu tür etkinliklerin anlamı bizim için çok büyüktür.’’

Son olarak konuşan Moskova Halklar Evi yöneticilerinden Xurşida Xamrakulova ise şunları ifade etti. ‘‘Kürdistan çok zengin bir kültüre ve tarihi birikime sahip. Bu zenginliği bu tür etkinliklerle farklı halklara tanıtılmasını önemli buluyorum.’’

Konuşmaların ardından etkinlik Kürt coğrafyasını, kültürünü, mutfağını ve tarihini anlatan farklı sineviyonlar izlendi.  Daha sonra Kürt ulusal kıyafeti (Şal û Şepik) defilesi yapıldı.

Daha sonra Rojhilat Kürditan’ından gelen Ma müzik grubu sahneye çıkarak Rojhilat’ın farklı yörelerinden müzikler sergiledi. Hemîdê Mecîd ve Ferman Patiyev Ney ve sas Eşliğinde Kürt kültüründe sözlü tarih olarak bilinen denbêji parçalar söyledi. Miroyê Qanta ve Milazimê İsko tarafından Ney ve Zurna düeti yapıldı. Nujin folklor grubu farklı sürelerde sahneye çıkarak Kürdistan farklı yörelerinden halaylar oynadı. Ayrıca etkinlik boyunca Ehmedê Xanî, Feqiyê Teyran ve Xalisî Bitlisi gibi önemli Kürt şairlerinin eserlerinden alıntılar okundu.

Gece etkinliğe katılan katılımcılara Rusya Kürt Kültür ve Ulusal Federal Otonomisi Başkanı Ferhat Patiyev tarafından katılımcılara teşekkür plaketlerin verilmesiyle son buldu.