Nameyên ji Şengalê filminin oyuncusu Avar: Bu onların öyküsü

Şengal’den Mektuplar (Nameyên ji Şengalê) filminin oyuncusu Ali Avar, filmde soykırım saldırılarını önleyen direnişin anlatıldığını ifade etti. Avar, “Bu onların öyküsüdür” diyerek direnişçileri andı.

Yönetmenliğini Dersin Zerevan’ın yaptığı Nameyên Şengalê isimli 80 dakikalık film, Êzidîlere yönelik soykırım saldırılarının 9’uncu yıl dönümü olan 3 Ağustos’ta ilk olarak Almanya’nın Celle kentinde gösterilecek. Film daha sonra Avrupa’nın birçok ülkesinde izleyicilerle buluşacak.

Filmde gerilla Dilşêr Herekol rolünde oynayan Ali Avar, film için kendilerini bir araya getirenin “şehitler” olduğunu belirtirken, “Bu onların öyküsüydü” dedi.

Oyuncu Avar, “Kuşkusuz tüm direnişi bir belgesel filmde ortaya koyamayız. Şimdiye kadar çoğunlukla sanat yoluyla Kürtlerin yaşadığı acılar daha çok öndeydi. Direnişçi yanı bu alanda hep eksik kaldı” ifadelerini kullandı.

Kürtlerin yüzlerce yıldır direndiğinin altını çizen Ali Avar, “Bu film de biraz bunu gösteriyor. Şüphesiz, Şengal’de bir katliam yaşandı. Ama diğer yandan büyük bir direniş vardı” diye ekledi.

Şengal’deki direnişte yoldaş Dilşêr’in etkili bir rol oynadığını ifade eden Ali Avar, “Halen de Şengal halkı onu minnettarlıkla anıyor. Bir sembol oldu” şeklinde konuştu.

HPG komutanlarından Dilşêr Herekol, 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’de DAİŞ çetelerinin soykırım saldırılarına karşı 12 yoldaşı ile birlikte Şengal Dağı’ndaki tarihi direnişte yer almıştı. Dilşêr Herekol, Hatay’ın Dörtyol ilçesi Amanos Dağları’nın eteklerinde 18 Ekim 2020'de Türk hava saldırısında şehit düşmüştü.

Filmde Dilşêr rolünde oynamanın kendisi açısından güç olduğunu söyleyen Ali Avar, “Doğrusu, onunla aynı alanda kaldık ve bu açıdan sıkındı yaşamadım (…) Ancak buna rağmen, bu role layık olup olmayacağımı sordum. Bu açıdan biraz sorun yaşadım” ifadelerini kullandı.

Bir yandan bu rolde oynamanın mutluluk kaynağı olduğunu ama diğer yandan bu çalışmanın hakkını verme konusunda kendisini sorguladığını anlatan Ali Avar, “Biz daha film çekim çalışmalarındayken Dilşêr yoldaşın şehit düştüğünü öğrendik. Bu benim üzerimde büyük bir etkide bulundu. Çalışmalara daha fazla sahip çıkmamızı ve daha iyi bir çalışma ortaya koymamızı sağladı” dedi.

Film çekim çalışmalarını yaparken gerilla Dılşêr’in Şengal’de kaldığı sıralarda yazdığı yazıların da kendilerine ulaştığını anlatan oyuncu Avar, “Bu da bizi etkiledi ve yaşanan süreci daha iyi tanımamızı sağladı” diye belirtti.

YPG ve YPJ güçlerinin de direnişe katıldığını hatırlatan Dilşêr, bu sahnelerin de filmde geçtiğini dile getirerek, “Bunu da unutmamak gerekiyor” vurgusunda bulundu.

Kürdistan dağlarından gerillanın gelişi ve Rojava’dan YPG/YPJ’lilerin gelişi ile mücadelenin bütünleştiğini söyleyen Dilşêr, “Bu direnişler sonucunda Şengal kurtuldu” dedi.

Devam eden tehlikelere de işaret eden oyuncu Avar, “Ama ayakta kalmamızı sağlayan şehitlerimizdir. Onları hiçbir zaman unutmamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.