Newroz’u 150 tabloyla karşıladı

Ressam Hikmet Îbrahîm, taş, talaş, bakır, kum ve çelikten yaptığı 150 tabloyla Newroz’u karşıladı ve 2023 yılı Newroz’unun barış ve özgürlük getirmesini diledi.

Kültür ve Sanat faaliyetlerinin yaygınlaştığı Rojavayê Kurdistan’da halk, Newroz’u yaktıkları ateşlerle, sanatçılar ise eserleriyle karşılıyor. Bunlardan biri de 56 yaşındaki ressam Hîkmet Îbrahîm. Hîkmet Îbrahîm, 10 aylık yoğun bir tempo ardından hayal ettiği gibi resim tablolarını Newroz haftasına yetiştirebildi.


Taş, talaş, bakır, kum ve çelikten yapılan 150 resim tablosunda, baharın gelişini haberdar eden birçok sanat eseri bulunurken, Newroz direnişini anlatan birçok tablo da bulunuyor. İran devletine bağlı ‘ahlak polisleri’ tarafından katledilen Jîna Emînî’nin direnişinden erkek egemen iktidar zihniyetini anlatan tablolara, Mem û Zîn destanından Kobanê direnişine kadar Kürt halkının tarihinde direnişin sembolü haline gelen hikâyeler ön plana çıkarılıyor. Kurdistan’ın doğasına, taşına, ovasına yer verilen sanat eserlerinde Kurdistan’ın doğal güzelliğine de işaret ediliyor.

Ressam, resmettiği 150 tabloyu, 16 Mart’ta Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi’nde sergilemeye başladı.

HER BİR TABLODA DİRENİŞ ANLATILIYOR

Kısıtlı imkân ve bir sürede sanat eserlerini halkla buluşturan Hîkmet Îbrahîm, direniş bayramı olan Newroz’a dikkat çekerek şöyle konuştu: “Mart ayı hem acılarının yaşandığı hem de direnişlerin sergilendiği bir ay. Hayalim yaptığım 150 tabloyu Newroz’a yetiştirmekti. 10 aydır sanatla ilgileniyorum fakat kendiliğinden gelişen bir durum değil. Yıllarca hayal ettiğim tasarımların sonucunda 150 tabloyu yapabildim. Kürt halkının tarihinde mart ayında birçok olay yaşandı. Bunların başında 16 Mart Halepçe Katliamı ve 12 Mart Qamişlo Katliamı geliyor. Tablolarımda yaşanan bu acı katliamlara atıfta bulunmak istedim. Ayrıca Demirci Kawa’nın direnişiyle halkların direnişi, sembolü olan Newroz’u simgeleyen eserlere yer verdim. Kurdistan doğasının güzelliğini ve zenginliğini de ön plana çıkardım. Amacım, 150 tabloyla Newroz karşılamaktı. Newroz direniştir. Her bir tabloda direniş hikayesine yer verdim. Direnişle örülen bir tarih unutulmamalı. Sanat aracılığıyla tarihimiz zinde tutulmalı.”

HAYALLERİNİ TABLOLARINA YANSITTI

Hîkmet Îbrahîm, ilk defa tablo çizdiğine dikkat çekerek konuşmasına şöyle devam etti: “Tarihten edindiğim bilgiler doğrultusunda zihnimde oluşan hayallerin yardımıyla taş, talaş, kum, bakır gibi malzemelerden tabloları çizdim. Tablolarımda Kürt kadının direnişini sürekli işledim. Sanatla bu direniş bitmeyeceğini, sonuca ulaşana kadar Kürt kadınlarının mücadele vereceğini dile getirdim ve verilen mücadeleyle özgür bir toplumun yaratılacağını resmettim. İktidar devlet sisteminin insanları köleleştiren sistemine atıfta bulunarak, halkın öfkesini anlatan resimleri de çizmek ilk amaçlarımdandı. Kürt halkının iradesini çelikten olduğunu da sembolleşen imge ve çelikten yansıtmaya çalıştım.”

SANATLA TOPLUMA ULAŞMAK İSTİYOR

Sanatla toplumun bilgilendirilmesi kanaatinde olduğunu söyleyen Hîkmet Îbrahîm, “Sanatla topluma vermek istediğin mesajı iletebilirsin. Toplum, sanatla aydınlatılmalı. Sanat bir öğrenme ve öğretme aracıdır. Sanatsız bir toplum düşünülemez. Sanatla tarihsel olayların unutulmaması da sağlanmalı. Sanatın toplumun ihtiyaçları doğrultusunda faydalı bir şekilde kullanılması taktirde bilinçli bir toplum yaratmak mümkün.”

‘DİĞER SANAT ESERLERİNİ TAKLİT ETMEK İSTEMEDİM’

Tercih ettiği sanat yönteminin nadir olduğunu dile getiren Hîkmet Îbrahîm, “Taş, talaş, kum ve çelikten tablolar şu ana kadar çok yapılmadı. Diğer sanat eserlerini taklit etmek istemedim. Aslında zor olanı seçmek istedim. Daha önceleri yapılmayan, anlatılmayan hikâyeleri ele almak istedim. Hayalim, ilkleri gerçekleştirmekti. Tercih ettiğim sanat yöntemiyle de hayalimi gerçekleştirdiğimi düşünüyorum. Seçtiğim yönteme birçok arkadaşım alaylı yaklaştı. Taş, talaş, çelik vb. malzemelerden nasıl böylesi sanat eseri çıkardığıma şaşırdılar.”

2023 NEWROZU'NDA ÖZGÜRLÜĞE DOĞRU

Toplumun sanatsız özgürleştirilemeyeceğine de değinen Hîkmet Îbrahîm, 2023 yılı Newrozu için de şu mesajı vererek konuşmasını sonlandırdı: “2023 Newroz’u özgürlüğe vesile olmasını temenni ediyorum. Halkları kardeşliği ve birliğiyle yeni bir yılın özgürlük ve barış içerisinde geçmesini diliyorum. Bu yıl Kürt halkı için başarı ve zafer yılı olmalı. Bu ise Kürt halkının birliğinden geçiyor. Halkların kardeşliğini, Kürt halkının birliğini tablolarımda resmettim; umuyorum bu tablolar buna da vesile olur.”