NRW’de Govend Kampı yapıldı

Çok sayıda öğretmen ve öğrencinin katıldığı Govend Kampı’nda yeni figürler öğretildi, kültür sanata ilişkin seminerler verildi. Govend Konferansı da gerçekleştirilen kamp, bu yıl şehit müzisyen Bager Nûjiyan’a adandı.

Mezopotamya Kültür Sanat Hareketi‘nin (TEV-ÇAND) düzenlediği bir haftalık Kampa Govendê etkinliği bugün sona erdi. 22 Aralık günü başlayan kamp, Kürt kültürü ile ilgili eğitim vermeyi amaçladı.

Almanya'nın Nordrhein Westfalen Eyaleti’nde (NRW) gerçekleştirilen kampa 115 öğretmen, öğretmen adayı ve öğrenci katıldı.

Öğrenciler bu yıl "Cil û Berg", "Ritm", "Zanist û Huner" ve "Govend (halk oyunları)" dersleri gördü. Govend dersinde katılımcılara sekiz yöreden yaklaşık yüz figür öğretildi.

Bu yöreler şunlar: Wêranşar, Gimgim, Amed, Botan, Qoçgîrî, Riha, Agirî ve Colemêrg.

Cil û Berg dersinde ise yaklaşık 50 farklı parçanın özellikleri anlatıldı. Kampta belirlenen derslerin dışında Kurdistan'daki kültür ve sanata ilişkin farklı konularda seminerler de verildi.

Bu yılki kampta aynı zamanda bir Govend Konferansı da yapıldı.

Öğretmenlerin katıldığı konferansta, Avrupa'da yapılan govend çalışmaları değerlendirildi ve bir yıllık planlama çıkarıldı.

Konferansta verilen bilgilere göre, Avrupa genelinde TEV-ÇAND'a bağlı 50 ayrı govend grubu bulunuyor ve bu grupların yaklaşık 800 öğrencisi var.

Govend Kampı'nın bir özelliği de, dört yıl eğitim alan ve eğitimi başarıyla tamamlayan öğrencilerin öğretmenlik sertifikası almasıydı. Kampın son gününde eğitimini tamamlayan öğrencilere sertifikaları da verildi.

Kampa Govendê, 1997'den bu yana her yıl düzenli olarak yapılıyor ve her yıl bir Kurdistan şehidine adanıyor. İlki tiyatro sanatçısı şehit Sarya‘ya (Nursen İnce) adanan kamp, bu yıl enternasyonal şehit müzisyen Bager Nûjiyan‘a (Michael Panser) adandı.