Norveç bağımsızlık gününde Kürt yemekleri...

Norveç'in anayasal bağımsızlığa kavuştuğu 17 Mayıs vesilesiyle, ülke genelinde kutlamalar yapılıyor. Kürtler de kendi ulusal yemekleri ile kutlamalarda yer aldı.

Başkent Oslo'da yaşayan Kürtler, Demokratik Toplum Merkezi öncülüğünde 16 Mayıs’tan itibaren ulusal yemeklerini bir kermeste topladı. Kürtlerin bu kültürel katılımı 21 Mayıs’a kadar sürecek.

Açılan stantta Dolma, Biryanî, Savar (Bulgur), Nanê Sêlê (Sac ekmeği), Kutlik (İçli Köfte), Eprax (Sarma) gibi yemekler sunuldu. Standa ayrıca farklı tatlı çeşitleri ve içecekler de yer alıyor.

Kürt yemeklerinin satıldığı standa hem şehirde yaşayan farklı etnik gruptan insanlar hem de Norveçliler yoğun ilgi gösteriyor. Stant çalışanları zaman zaman Kürtçe müzikler çalarak yemekleri tatmak isteyenlerle halaylar çekiyorlar. Kürt yemeklerinin sergilendiği stant en fazla ilgi gören stantlar arasında yer alıyor.

Norveç, 17 Mayıs 1814'te kendi anayasasını hazırlayarak İsveç’ten ayrılıp bağımsız bir devlet olmuştu. Norveç'te bugün halen krallık sistemi olmasına rağmen, bugün daha çok sembolik bir değere sahip. Buna karşın, ülkede krallığın tamamen kaldırılması için tartışmalar da var. Ancak önemli bir kesim krallığın kültürel bir miras olarak kalmasını ve korunmasını istiyor.

Norveç yaklaşık 5,5 milyon nüfusa sahipken ülkede Kürdistan'ın dört parçasından yaklaşık 45 bin Kürt’ün yaşadığı tahmin ediliyor.