Paris’te Kürt dili bayramı kutlamı

Paris'te 15 Mayıs Kürt dili bayramı yapılan bir etkinlikle kutlandı.

Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi lokalinde yapılan etkinlikte çocuklara Kürtçe öyküler anlatıldı.
Kürt sanatçı Süleyman Çarnewa çocuk korosu Kürtçe şarkılar söylediler.

Etkinlikte Kürt dilinin hayatın her alanında kullanılmasının önemine dikkat çeken Akademisyen Kürdolog İbrahim Seydo Aydoğan şunları ifade etti: "Hawar dergisinin yayına başladığı 15 Mayıs tarihinin Kürt dili bayramı olarak kutlandığı, çünkü Türkiye'de cumhuriyetin kuruluşundan sonra 1932 yılında Hawar ile yapılan bu atılımla beraber Kürt dilini ve kültürünü sahiplenme, zengin klasik edebiyatı ve engin sözlü edebiyatı üzerinde modern bir edebiyatın kurulma süreci başlamıştır. Zaten bu yüzden Celadet Bedirxan'a Kürtçenin Mir'i deriz.

Kürtçenin ülkedeki durumu bir yana, diaspora Kürtleri arasında sosyal dil olarak yeni kuşaklarca pek kullanılmadığını görüyoruz. Kürtçenin zenginliklerini bu tür etkinliklerle çocuklarımıza sevdirmek amacıyla onlara hitap eden ve meraklarını uyandıracak modern Kürtçe öyküler, şarkılar ve oyunlarla dikkatlerini çekebiliriz.

Kürt dilinin Kürtler tarafından yaşamın her alanında kullanılmasının, tarih boyunca reddedilen ve korunması için ağır bedeller ödenen, Kürt davasının sahiplenmenin en önemli unsurlarından biridir. Özellikle de kültür aktarımının ve Kürt hafızasının korunmasının yolu dili kullanmak ve korumaktan geçer. Oysa biz her gün bu hafızanın bir parçasını kaybediyoruz. Çünkü yeni kuşaklar Kürtçe konuşmuyor.

Kürt özgürlük hareketinin 2001'den beri ‘her ev Kürtçe için bir okul olmalıdır’ çağrısı güncelleştirilip, siyasal ve sosyal bir kampanya olarak yaygınlaştırılmalıdır" dedi.