PKK Kültür Sanat Komitesi, direnişin sesi Hozan Mizgin’i andı

PKK Kültür Sanat Komitesi, Kürt müziğinin “sekizinci notası” ve “direnişin sesi” olarak tanımladığı Hozan Mizgin’i, şehadetinin 28’inci yıl dönümünde andı.

Yazılı bir mesaj yayınlayan PKK Kültür ve Sanat Komitesi, “Kürt müziğinin sekizinci notası haline gelen direnişin duygusu ve ruhu olan Hozan Mizgîn’in (Gurbet Aydın) şehadetinin 28. yıl dönümünde saygıyla anıyoruz” dedi.

Mesajda, “Partimiz ve Halkımızın şehitler ayı olarak kabul ettiği bu yeni Mayıs ayında da, Kürdün özgür geleceğinin garantisi olan devrim şehitlerini anıyoruz. 11 Mayıs günü özelinde Hozan Mizgîn şahsında Kürdistan aydınlanmasının öncüsü olan tüm kültür ve sanat şehitlerini aynı zamanda TEV-ÇAND şehitlerini anma günü olarak da anıyor bağlılık yeminimizi yineliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

PKK Kültür Sanat Komitesi’nin anma mesajında devamla şunlar belirtildi:

“Kültür ve sanat mücadelesi başta olmak üzere tüm şehitlerimiz, sömürgeci ve işgalci güçlerin, tarih boyunca Kürdü köleleştiren ideolojik saldırılarına karşı, özgürlük fikrini ve mücadele tutkusunu zihinlerde yeniden yeşerten devrimci sanatın öncülüğünü yapmışlardır.

Hozan Mizgîn hakikati sanatla, savaşı sanatıyla anlamlandırıp, yaşamı yeniden yaratmayı başarmış komple bir parti kişiliğidir. Müziği devrim müziğidir. Sözleri, toplumsallığın ve Kürtlüğün şiirsel ifadesidir. Müziğinin ritmi devrimciliğin coşkusu, eylemi ise, özgür Kürt kadınının fedai temsilidir.

Mizgin yoldaş sadece bir sanatçı değil, kendinde geliştirdiği komple kişiliği ile savaşçılıktan siyaset alanına, en üst düzeyde sorumluluk ve komutanlığa kadar her alanda özgürlük mücadelesinin en ön saflarında yer almıştır. Önder APO’nun, “Halkın sanatçısı halkın savaşçısıdır, halkın savaşçısı halkın sanatçısıdır” tespitini, kendi savaş ve yaşam anlayışında temel perspektif yaparak başarılı bir yürüyüşün sahibi olmuştur. Mücadelenin ilk gününden bugüne Kültür sanat hareketimizin öncüsü olmuştur.

Kürt müziğinin ve özgür kadın çizgisinin militan temsilini birlikte gerçekleştirmeyi başaran Hozan Mizgîn hem sanatı ve hem savaşıyla kendisini hakikat haline getirmeyi başarmıştır. Yaşamındaki sadeliği, özgürlük tutkusuyla birleştirerek devrimin sesi olmuştur. Onun sesiyle büyüyen Kürt çocukları, o sesin coşkusuyla, dört parça Kürdistan’da, dağda, ovada, şehirde, zindanlarda sömürgecilere karşı direnmiş ve direnmeye de devam etmektedir. Yüzlerce genç Kürt kadını özgürlük mücadelesinde Mizgînleşmiş ve özgür kadın devrimin zılgıtı olmuşlardır. Hozan Mizgîn’in sesiyle dile gelen devrime inanç ve faşizm karşısındaki korkusuzluk, Rojava Özgürlük Devrimi başta olmak üzere, Kürt halkı ve tüm insanlık için mizgîn olmuştur.

O sadece Kürdistan da bir kahraman değil, o bütün kadınların sesi olmayı başarmış bir sanat kahramanı ve bir kültür devrimcisidir. Şehit Hozan Mizgîn şahsında bütün Kürdistan devrim şehitlerini anıyor ve anılarını özgür Kürdistan’da yaşatma sözünü bir kez daha yineliyoruz.

Bu vesile ile Kürt halkına dönük geliştirilen fiziki ve kültürel soykırıma karşı Kürt halkının ulusal birlik çalışmalarında en fazla rol oynayabilecek değerli Kürt aydın ve sanatçıların “halkın sanatçısı halkın savaşçısıdır” şiarı ile AKP faşizminin geliştirmek istediği fiziki ve kültürel soykırımına karşı ulusal birlik çalışmalarında aktif yer almalarını diliyoruz. Ulusal birlik aynı zamanda Kürtlerin özgür bir gelecek sahibi olmasını da garantileyecek yegane çalışmadır. Bundan dolayı başta aydın ve sanatçılar olmak üzere herkesi AKP faşizmine karşı önder APO’nun özgürlüğü Kürdistan’ın özgürlüğüdür bilinciyle özgürlüğün sesini yükseltelim diyoruz.

Bu temelde mücadele eden herkesi saygıyla selamlıyoruz. Bir kez daha tüm Kürdistan şehitleri önünde saygı ile eğiliyor bunu başarma sözünü veriyoruz.”