Rojava’da bu yıl da kültür sanat çalışmaları yoğundu

Kuzey-Doğu Suriye’de 2023’te 80 müzik eseri yayınlandı, 36 belge film çekildi. 5 festivalinde gerçekleştiği bölgede, tiyatro atölyeleri ile sanatsal eğitim devreleri de aralıksız sürdü.

TEV-ÇAND Eşbaşkanı Sümeye Mihemed, 2023 yılının kültür ve sanat faaliyetleri açısından zengin bir yıl olduğunu belirterek, “2024 yılı akademi yılı olacak. Şehit Yekta Herekol Akademisi açılacak” dedi.


Mezopotamya Demokratik Kültür ve Sanat Hareketi (TEV-ÇAND) Eşbaşkanı Sümeye Mihemed, 2023’te TEV-ÇAND bünyesinde yürütülen kültür ve sanat faaliyetlerini ANF’ye anlattı. Buna göre; Şehit Yekta Herekol ve Mart Ayı Şehitleri anısına gerçekleşen 7. Şehit Yekta Herekol Festivali, 27 Mart’ta gerçekleşerek 7 gün sürdü. Sınır engellerine takılan Bakur ve Başûrê Kurdistan halkı festivale katılmazken Rojhilatê Kurdistanlı kültür ve sanat ekipleri festivalde sanatlarını sergiledi. 13 tiyatro ekibinin katıldığı festival yoğun bir ilgi gördü.

Şehit Mizgîn ve TEV-ÇAND şehitleri anısına düzenlenen 2. Orkêş Müzik Festivali, 11 Mayıs’ta Qamişlo’daki Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi’nde 23 grubun katılımıyla düzenlendi.

İşgalci Türk devletinin bölgeye yönelik saldırılarından dolayı üç yıl ertelenen Şehit Ronahî Bawer Govend Festivali’nin 6’ncısı bu yıl yapıldı. Rimêlan ilçesindeki Aram Tigran Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki festivale Kuzey-Doğu Suriye’nin birçok noktasından 23 grup katıldı. Hristiyan, Arap, Kürt, Ermeni, Êzûdî, Asuri halkı yöresel kıyafetleri ve govendleri ile kültürlerini sergiledi. 5 gün devam eden festival, halkların kardeşliğinin somut örneği oldu.

60 YAYINEVİYLE KİTAP FUARI

7. Şehit Herekol Kitap Fuarı, 28 Ekim’de yerel ve uluslararası olmak üzere 60 yayınevinin katılımıyla gerçekleşti. Üç gün devam eden fuarda Kürtçe, Arapça, Farsça, Türkçe, Fransızca ve İngilizce kitaplar sergilendi.

Şehit Arîn Mîrkan Festivali de 10 gün devam etti.

TEV-ÇAND HER YERE YETİŞMEYE ÇALIŞTI

Festivallerin yanı sıra 8 ve 21 Mart, 4 Nisan, 27 Kasım, 19 Temmuz gibi bölge halkı için kutsal olan etkinliklere de TEV-ÇAND aktif katılım sağladı. Almanya, Rusya, Lübnan ve Şam’daki etkinliklere de bölgedeki sanatçıların katılımları oldu.

ÜÇ EĞİTİM DEVRESİ, DÖRT TİYATRO ATÖLYESİ

Rojava Film Komünü, Pargîn ve kültür ve sanat üyeleri için üç eğitim devresi açıldı. Merkezlerde gerçekleşen eğitim faaliyetlerinin yanı sıra eğitim devrelerine de ağırlık verilen kültür ve sanat çalışmalarında uzman sanatçılar yetiştiriliyor.

Tiyatro oyuncularında hem nitelik hem de niceliğe ihtiyacın oluşmasıyla Dêrîk, Rimêlan, Qamişlo ve Fırat Bölgesi’nde açılan atölyelerde, yeni oyuncu ve yönetmenler yetiştirildi.

MÜZİKLİ BİR YILA DAMGA

43 şarkı kaydeden ve 37 klip yayınlayan Hunergeha Şehit Welat, müzikli bir yıla damga vurdu. Ayrıca Orkêş Festivali’nde eserlerini sergileyen 24 grubun seslendirdiği parçaları kayıt altına aldı ve klipler hazırlık aşamasında. 

FİLM KOMÜNÜ DURMADI

Rojava Film Komünü tarafından yapılan 15 bölümden oluşan Evîna Kurd dizisi de dizi severle buluştu. Halk tarafından benimsenen dizi, Rojava Devrimi’nden bir parça misali film-dizi gelişiminde önemli bir rol oynadı. Bunun yanı sıra Rojava Film Komünü 36 belge filme de imzasını attı. Kobanê ve Sur direnişini anlatan filmler, halkla buluştu. Heval Kekê Min film çekimlerinin başlamasının yanı sıra iki film projesi de çekimi bekliyor.

YETİŞTİRMEYE AĞIRLIK VERİLECEK

TEV-ÇAND Eşbaşkanı Sümeye Mihemed, 2023 yılının kültür ve sanat faaliyetleri açısından zengin bir yıl olduğuna dikkat çekerek, “Birçok festival gerçekleşti. Govend, müzik, tiyatro ve eğitim faaliyetleri yürütüldü fakat kültür ve sanat faaliyetlerinin gelişmesi, ön açıcı olması için eksik kaldığımız konular oldu. Kültür ve sanat üyelerini eğitme, yetiştirme ve uzmanlaştırma, özelde müzik aletleri konusunda yetersiz kaldık. Bu yıl festivallere ağırlık vermemiz bireyleri yetiştirmemiz konusunda eksik kalmamıza neden oldu. Akademilere ağırlık vermemiz daha iyi sonuçlar getirebilirdi. Bireyler yetiştirilmediği takdirde kendini tanıma, kültürüne yönelme konusunda yetersiz kalacaktır” dedi.

DAHA KAPSAYICI OLUNDU

Daha önce fazlasıyla kültür ve sanat üyeleri ve aileleriyle sınırlı kalındığını ama bu yıl daha kapsayıcı olduklarının kaydeden Eşbaşkan Sümeye Mihemed, şöyle devam etti: “Farklı ulusları kucaklayan faaliyetlerimiz yaygınlaştı. Dolayısıyla halkla daha da yakından ilişkilenmemiz gerektiğinin farkına vardık ve böylece halkı içine alan faaliyetler yürüttük. Halkından uzak, halkının acısını, sevincini görmeyen, hissetmeyen ve işlemeyen bir kültür ve sanat gelişemez. Halkla bütünleştikçe, halkı kucakladıkça ve yakından takip ettikçe çalışmalarımız daha da gelişti. Bu nedenle bu yılki faaliyetlerimizde halkın sıcaklığını hissettik, halka hitap edebildik. Rojavayê Kurdistan’da sadece Kürt halkı yaşamıyor. Arap, Hristiyan, Süryani, Asuri, Türkmen, Çerkes gibi halklar da yaşıyor. Bu ulusları ortaklaştırmak, dayanışmalarını sağlamak, kültürlerini canlı kılmak kolay değil fakat TEV-ÇAND olarak bunu başardığımızı söyleyebilirim. Ulusların renkliliğini yansıtan bir yıl oldu. Ulusların, kültürel açıdan bütünleştiği bir yıldı.”

ŞEHİT YEKTA HEREKOL AKADEMİSİ 

Sümeyye Mihemed, 2024 yılının akademi yılı olacağını belirterek, şunları paylaştı: “Şehit Yekta Herekol Akademisi açılacak. Uzun vadeli devam edecek akademide, pratikten uzmanlığa kadar öğrenciler eğitim alacak. Kısa süreli eğitim devrelerinden ziyade uzmanlaştıran akademilere, atölyelere yönelmek, kültür ve sanat faaliyetlerini üst düzeye taşıyacak. Dolayısıyla sanatımızı gelişkin kılacağız.”