Rojava’da çekilen Gava Şitil Mezin Dibin’e ‘En İyi Film’ ödülü

Rojava'da çekilen "Gava Şitil Mezin Dibin" filmi Cumartesi günü Lugano ve Bangkok'ta yapılan iki ayrı film festivalinde "En İyi Film" ödülünü kazandı. Yönetmen Rêger Azad Kaya, ödülü Türk devletinin saldırılarında hayatını kaybeden sivillere adadı.

10. Lugano İnsan Hakları Film Festivali'nde (İsviçre) "En İyi Film ve 2023 İnsan Hakları Ödülü" Rojava'da çekilen "Gava Şitil Mezin Dibin" (Fideler Büyüdüğünde-When The Seedlings Grow) filmine verildi.

Festival Jürisi film hakkında şu açıklamayı yayınladı: "Sınırlı imkanlarla ama sinemanın kendine özgü gücüne mutlak bir inançla yapılan bir film. Basit ve öngörülemez bir anlatıyı, cesur bir tutkuyla birleştiren, izleyiciye nefes alması ve yüzleştiği sert gerçeklik üzerinde düşünmesi için alan ve zaman tanıyan bu film, sürekli olarak beklentilerimizi zorluyor. Yıllar süren savaş ve yıkımın ardından toparlanan bir bölgede bir baba ve kızının yolculuğunu takip eden bu film, çağdaş Rojava'nın insani ve sosyo-ekonomik gerçekliğine yaklaşımında yeni-gerçekçi bir açık sözlülüğü incelikli bir karmaşıklıkla dile getirmeyi başarıyor. Elimizi tutmadan doğrudan kalbe gidiyor."

Ödül töreni cumartesi günü yapıldı. Filmin yönetmeni Rêger Azad Kaya, savaş koşulları ve yaşanan zorluklar nedeniyle Lugano'ya gelemedi.

Rêger Azad Kaya'nın gönderdiği videolu mesaj da gösterildi. Kaya mesajında şu ifadeleri kullandı: "İyi bir dünya kurmanın amacı ve umuduyla bir araya geldik. Biz bu ödülü savaşta katledilerek yaşamını yitiren sivillere adıyoruz. Özellikle son süreçte Rojavayê Kurdistan'da Türk devletinin eliyle onlarca sivil katledildi. Hastaneler, alt yapı tesisleri, su depoları, sivil kurumlar, fabrikalar bombalandı. Rojava Film Komünü olarak sizi selamlıyoruz. Festivale katılan bütün sinemacılara başarılar diliyoruz. Bu ödül için size teşekkür ederiz ve çok mutlu olduğumuzu söylemeliyiz. Güzellikler içinde kalmanız dileğiyle..."

BANGKOK’TA DA ÖDÜL ALDI

Gava Şitil Mezin Dibin filmi, Güneydoğu Asya'nın en büyük uluslararası film festivali olan "Bangkok Uluslararası Film Festivali"nde de geçtiğimiz Cumartesi günü "En İyi Film" ödülünü kazandı.

FİLMİN KÜNYESİ

Adı: Gava Şitil Mezin Dibin

Yer: Rojava / 2022 / 83 dakika

Yönetmen: Rêger Azad Kaya

Dili: Kürtçe

Oyuncular: Ahmet Arif Hecano, Sîba Mihemed Elî, Mistefa Mihemmed Elî

LUGANO FESTİVALİNİN AMACI

10. Lugano İnsan Hakları Film Festivali, 19-29 Ekim 2023 tarihleri ​​arasında gerçekleşti. Festival, insan haklarının önemi konusunda farkındalığı artırmayı amaç ediniyor. Bu nedenle on gün boyunca "İnsan Hakları" temalı  tartışmalar ve film gösterimleri yapıldı. Festival Komitesi neden insan hakları temalı bir festival yaptıkları konusunda şu yazılı açıklamada bulundu: "İnsan haklarının önemini geniş bir kamuoyuna duyurmak, insan hakları ihlallerini kınamak ve bu haklara saygı göstermeye kararlı olanlara yer açmak, insan onuru lehine çalışan kampanyaları desteklemek ve görünürlük sağlamak temel amacımızdır.  Sinemanın nasıl bir tanıklık yeri ve yansıma fırsatı olmaya devam ettiğini göstermek için filmlere yer verdik ve uluslararası bir uzun metrajlı film yarışması da düzenledik."

RÊGER AZAD KAYA KİMDİR?

Gava Şitil Mezin Dibin filminin yönetmeni Rêger Azad Kaya, 1992'de Agirî'de doğdu. Akdeniz Üniversitesi'nde Radyo-Televizyon ve Sinema eğitimi aldı. Ardından Rojava'ya giderek kısa filmler ve belgeseller çekti.  Ardından Gava Şitil Mezin Dibin filmini çekti. Rêger Azad Kaya, halen Rojava'da ve sinema çalışmalarını sürdürüyor.