Ahmet Kaya mezarı başında anıldı

Sürgünde yaşamını yitiren Kürt sanatçı Ahmet Kaya, Paris'teki mezarının başında anıldı.

Fransa’nın başkenti Paris'te 16 Kasım 2000'de sürgünde yaşamını yitiren Kürt sanatçı Ahmet Kaya, TEV-ÇAND/Avrupa öncülüğünde Paris Pére Lachaise Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı.

Anmaya eşi Gülten Kaya, Kürt Akademisyen Selim Temo, TEV-ÇAND sanatçıları Farqîn Azad, Mîr Perwer ve Meral Alkan ile birlikte dostları katıldı.

Gülten Kaya, şunları ifade etti: "Ahmet’in tüm arzusu dört parçadaki Kürt halkının bir arada oluşuydu, birlik ve beraberlikleriydi. Buradaki çalışmaları da bunun üzerineydi. Aramızda yokken onun o değerli isteğini tekrarlamakta fayda görüyorum. Kürt halkı büyük bir ailedir. İran Kürdistan’ında öldürülen her bir kadın aslında benim. Büyük ırkçılığa inat tarih bir arada olmamız gerektiğini söylüyor.”

'ŞARKILARI MİLYONLARIN DİLİNDE'

TEV-ÇAND adına yapılan açıklamada şöyle denildi:

"16 Kasım 2000’de yaşamını yitiren Ahmet Kaya milyonların kalbinde nefes almaya, sözünü ve şarkılarını söylemeye devam ediyor. Ahmet Kaya, 10 Şubat 1999’da, 'Kürtçe şarkı söylemek, klip çekmek istiyorum' demiş; bunun karşılığı ise linç, cezaevi, sürgün ve en sonunda ölüm olmuştu.

Ahmet  Kaya 'vatan haini' yapılmış ve sürgüne zorlanmıştı. Ancak 16 Kasım 2000 yılında kaybettiğimiz sanatçının şarkıları ve Kürtlüğü halen korkutmaya devam ediyor olacak ki, aynı zihniyet tarafından geçtiğimiz yıl Kaya’nın Paris’te bulunan kabrinin mezar taşları kırılmıştı.

Yaşanan bu olay göstermişti ki, Kürt sanatçının ölüsü bile korkutuyor çünkü biliyorlar ki onun şarkıları halen milyonların dilinde olmaya devam ediyor.

22. ölüm yıl dönümünde Ahmet Kaya’yı bir kez daha anıyoruz; onun hayal ettiği ana dilinde şarkıların tüm yasaklara, baskılara, yok saymalara karşı çalınmaya, söylenmeye devam edeceğini belirtiyoruz."

Anma Tev-Çand sanatçılarının seslendirdiği şarkılarla sona erdi.