Suriyeli yazar ve senarist Halid Halife hayatını kaybetti

Ülkesinin en fazla tanınan çağdaş yazarlarından Halid Halife, 59 yaşında kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Halep’te dünyaya gelen ve iç savaşa rağmen ülkesinde kalmaya devam eden roman yazarı ve senarist Halid Halife, cumartesi akşamı Şam’da kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Halid Halife, 2019’da verdiği bir röportajda, “Kalıyorum çünkü benim ülkemdir. Burada doğdum, burada yaşıyorum ve burada ölmek istiyorum” demişti.

Halid Halife, 2008'de Uluslararası Arap Romanı Ödülü'ne ve 2013'te Bağımsız Yabancı Kurgu Ödülü'ne aday gösterilen ve birçok dile çevrilen üçüncü romanı Nefrete Övgü ile öne çıkıyor.

Yazar bu romanında, en saf Müslüman geleneğiyle yetişen Halepli genç bir Suriyelinin, kökten dinci bir harekete katılarak özgürlüğünü bulacağına nasıl inandığını anlatıyor.

2013 yılında Kahire'deki Amerikan Üniversitesi tarafından verilen prestijli Necib Mahfouz Ödülü'nü kazanan Halid Halife, diğer dillerde de yayınlanan dördüncü romanı “Bu Şehrin Mutfaklarında Bıçak Yok” ile 2014 yılında Uluslararası Arap Romanı Ödülü'ne aday gösterildi. Kitapta, Halep burjuvazisinden bir ailenin hikâyesi üzerinden son onyılların hikâyesi anlatılıyor.

2016 yılında, Suriye trajedisinin karanlık bir öyküsü olan “Ölüm Zor bir İş” kitabı yayınlandı. Kitabın İngilizce baskısı, ABD’de çeviri edebiyat kategorisinde 2019 Ulusal Kitap Ödülü'nde finalist oldu.