TEV-ÇAND ve Kevana Zêrîn Abdullah Öcalan için buluştu

TEV-ÇAND Avrupa ve Kevana Zêrîn Avrupa, ‘Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kürt sorununa siyasi çözüm’ hamlesini desteklemek amacıyla Almanya’nın Köln kentinde sanatsal bir etkinlik düzenledi.

TEV-ÇAND ve Kevana Zêrîn üyesi sanatçılar Almanya'nın Köln kentinde bir araya gelerek Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için bir etkinlik düzenledi.

Dom Katedrali yanında yapılan etkinliğe Şemdîn, Amele, Mustafa Lala, Beser Şahin, Diyar, Bermal Çem, Comerd, Dilovan, Hekîm Sefkan, Sinan Hezer, Zahîr Loran, Şeyda, Memedê Hezexî başta olmak üzere çok sayıda ses sanatçısı, sinemacı, halk oyunları hocası, tiyatrocu ve ressam katıldı.

Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşu ile başlayan etkinlikte TEV-ÇAND ve Kevana Zêrîn’in ortak yazılı açıklaması okundu. Açıklamada şöyle denildi: "Rêber Apo'ya uygulanan tecrit, özünde özgürleştirici siyasi fikirlere ve nihai barış sürecine uygulanan bir tecrittir. Tecrit yasadışıdır ve işkencedir. Bu tecridin kırılması amacıyla, 'Öcalan'ın Özgürlüğü için Kültür ve Sanat Kampanyası' başlatıyoruz."

Etkinliğe Almanya, Belçika ve Fransa'nın farklı şehirlerinden katılan TEV-ÇAND ve Kevana Zêrîn üyeleri yaşadıkları alanlarda da tecrit karşıtı gösterilere katıldıklarını ifade etti.

Etkinliğin sunuculuğunu Peyman Arjîn yaptı. Arjîn, "Hepimiz farklı şehirlerde yaşıyoruz. TEV-ÇAND ve Kevana Zêrîn üyeleri olarak bulunduğumuz alanlarda halkımızla birlikte, Rêber Apo'nun özgürleşmesi için eylemlerdeyiz. Bir halkın liderinin 24 yıldır zindanda olması kabul edilemez" diye konuştu.

Sanatçıların etkinliğine KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt de katıldı. Bir konuşma gerçekleştiren Zübeyde Zümrüt, "Rêber Apo üzerindeki tecridin sona ermesi ve özgürlüğüne kavuşması Kürt halkının öncelikli görevidir. Başlatılan bu kampanya büyük ses getirdi. Dünyanın farklı ülkelerinde bize bu kampanyada destek veren farklı uluslardan herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

Eylemde sanatçı Diyar davul, şair Hekîm Sefkan def çalarken, Hozan Şemdîn stran söyledi ve halk oyunları hocası Mustafa Lala'nın öncülüğünde TEV-ÇAND ve Kevana Zêrîn üyeleri halay çekti.

Etkinlikte Amele, Rêbwar Perwîzî, Sinan Hezer, Hamit Aydın, Ayten Kaplan, Gulan Kılıçoğlu, Ercan Altuntaş ve Murat İpek'in yaptığı tablolar da sergilendi.

Eylemde govend ekiplerinde yer alan gençlerin yaptığı bir etkinlik de dikkat çekti. Gençler, üzerinde Almanca "Abdullah Öcalan'a Özgürlük" yazan sekiz parçadan oluşan büyük boy bir posteri açtı. 

Eylem sanatçıların "Çerxa Şoreşê" marşını birlikte söylemesi ardından sona erdi.