TEVÇAND, Aram Tigran'ı andı

Sanatçı Aram Tigran'ı anan TEVÇAND, "Halka ait sanatı yapmaktan hiç vazgeçmemiştir" dedi.

TEVÇAND Avrupa, Ermeni asıllı Sanatçı Aram Tigran'ı ölümünün 10. yılında andı.
TEVÇAND Avrupa tarafından yapılan açıklamada, "Sürgünde doğup, sürgünde yaşamını yitiren ve hasretini çektiği Diyarbakır’da defnedilmesine izin verilmeyen Kürt müziğinin duayeni Ermeni asıllı sanatçı Aram Tigran'ı, ölümünün 10. yıl dönümünde bir kez daha saygıyla anıyoruz" denildi.

'BABASININ VASİYETİ ÜZERİNE KÜRTÇE ŞARKI SÖYLEDİ'

Açıklamada şunlar ifade edildi:
"Aram Tigran, 53 yıllık müzik hayatında 500’e yakın şarkı besteleyip okudu. 1915’teki Ermeni soykırımında annesi ve babası dışında bütün akrabaları katledilmişti. Ailesi, soykırım döneminde Qamişlo’ya göç etmek zorunda kalmıştı. Tigran da, 1934 yılında Qamışlo’da dünyaya geldi. Bir Kürt aile tarafından korunup kollanan babasının vasiyeti üzerine Kürtçe şarkı söylemeye başladı.
Aram Tigran ‘Kürt müziğinin duayeni’ olmuştur. Yarım asrı aşkın müzik yaşamı boyunca Kürt müziğine kültürüne ve sanatına hizmet etmekten bir an bile kendisini geri tutmamıştır. Kendisi Kürt olmadığı halde Kürt kültürü ve müziğine çok büyük emek vermiştir. Kürt halkının çektiği acıları sürekli dillendirdiği gibi, sadece Kürt müziğine katkı sunmamış aynı zamanda, anadili olan Ermenice ile birlikte Arapça, Türkçe olmak üzere birçok dilde şarkılar seslendirmiştir.

'HALKA AİT SANATTAN HİÇ VAZGEÇMEDİ'

Aram Tigran, 9 yaşından itibaren müzik ile ilgilenmeye başlamıştır. Tigran 1953 yılından itibaren yani 19 yaşındayken profesyonel bir şekilde müzik yapmaya başladı. Bu yıllarda Qamişlo’da müzik yapan Tigran, 1966 yılında Kürtlerin arasında sayılı ünlü sanatçılardan biri haline geldi. Ardından dört ülkedeki bütün Kürtler tarafından can kulağıyla dinlenen Erivan Radyosu'nda da  çalışmıştır. Erivan Radyosu'nda söylemeye başladıktan sonra bütün Kürtlerin en sevdiği sanatçılardan biri olmuştur. 1990'lı yıllara kadar Erivan Radyosu'nda söyleyen Tigran bu tarihten sonra Avrupa'ya çıkar. Avrupa’da devam ettirdiği sanat yaşamı, tam 16 yıllık çalışma döneminde Ermenice, Kürtçe, Arapça ve Türkçeden ibaret tam 435 şarkı derleyip okur. Kendisinin deyimi ile, ‘Ermeniyim ama Kürt acısıyla Ermeni acısını bağrımda aynı hissederim ve ben Mezopotamya’yım’ demişti."
Sanatın toplumsal olduğu ve toplumu geliştirmeyi esas aldığının Aram Tigran’ın emeğinde bir kez daha görüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Bu da o toplumun düşünsel yapılanmasını benimseyerek hareket ettiğini göstermiştir. Halka ait sanatı yapmaktan hiç vazgeçmemiştir" diye belirtildi.
TEVÇAND Avrupa, şu mesajları da verdi:
"Toplumsal yaşamın ayaklar altına alındığı günümüz kapitalist sisteminde yaratılmaya çalışılan anlamsızlığa karşı güçlü bir mücadele vermiştir. O toplumu için savaşacak, gözü kara, yürekli ve fedai bir sanat yaratmanın en önemli mihenk taşlarından biri olmuştur. Yerinde ve zamanında neyi nasıl yapacağını bilen, toplumsal örgütlülüğü kendinde sağlayan ve bu temelde mücadele alanlarında sanatıyla rengini vermiştir. Sanatında kendi olarak yaşamıştır. Sistemin dayattığı yaşam tarzından koparak, büyük bedel, emek ve özveri ile Kürt sanatına en büyük katkıyı sağlamıştır. Aslında Aram Tigran halkın sanatçısı olmuştur. Toplumun vicdanın sesi ve yaratan bir sanatçı olarak bizlere örnek olmuştur.
Bıraktığı eserler ve yaşam felsefesi ile yeni nesillerimize güçlü bir örnektir. Bu esasta büyük ustayı bir kez daha anarken, anısına bağlılığın tek yolunun bıraktığı bayrağı daha ileri taşımakla mümkün olacağı bilinciyle anısı önünde bir kez daha saygı ve minnetle eğiliyoruz. ‘halkın sanatçısı nasıl olunur’ duruşunu sanatın her alanında örnek alacağımızı ve uygulayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz."

9 AĞUSTOS'TA RESEPSİYON

Aram Tigran, özellikle salgın süreci ile birlikte getirilen yasaklar dolayısıyla çok kısıtlı bir sayı ile mezarı başında anıldı. Aynı zamanda 9 Ağustos'ta Erivan Radyosu'nun eserlerinin toparlandığı kitap çalışmasının resepsiyonu da Aram Tigran'a adandı. Resepsiyon 9 Ağustos'ta Köln şehrinde Eurosal salonunda yapılacak.