Tunç: Amacımız Kürtçe edebiyatı her alanda geliştirmek

Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Fatma Tunç, derneğin amacının Kürtçe edebiyatı her alanda güçlendirmek ve geliştirmek olduğunu ifade etti.

Kürt Edebiyatçılar Derneği, 2020 yılında Amed’de kuruldu. Derneğin Kurdistan ve Türkiye'nin 15 şehrinde temsilcilikleri ve 100'den fazla üyesi bulunuyor. Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Fatma Tunç, derneğin amacına ilişkin konuştu.

Derneğin amacının Kürtçe edebiyatını her alanda güçlendirmek ve geliştirmek olduğunu belirten Tunç, her şey gibi edebiyat alanında da sürekliliğin gerekli olduğunu vurgulayarak, “Bu sürekliliğin gerçekleşebilmesi, yani nesilden nesile devam edebilmesi için elbette öncelikle dilin geliştirilmesi gerekmektedir. Yani toplumda ana dilde okuma-yazma arttıkça o dilin edebiyatı da ön plana çıkacak ve nesilden nesile aktarılacaktır. Burada birkaç şeye dikkat çekebiliriz.

Birincisi, Kürtçe konuşma oranın azalması sistemin asimilasyon politikalarının başarısı anlamına geliyor. İkincisi, bu politikalara yönelik tutum ve yaklaşım. Sanırım bunu önlemek çok karmaşık değil. Sistem asimilasyon politikalarını sürdürüyor. Önemli olan bu politikaların teşhir edilmesi ve buna karşı dilimizi nasıl koruyacağımız üzerine çalışmalar yapılmasıdır. Bu bağlamda çalışmalar yürütüldüğünde anadil her alanda yaygınlaşacak ve Kürtçe edebiyat okurlarının sayısı da artacaktır.

Edebiyat ve yazarlar, doğrudan öz kimliğe işaret ediyor. Buna işaret ettiklerinde hakikate giden yol açılır. Bu yol açıldığında; yani kimlik ve hakikat bir araya gelince mesele tamamlanır. Dezavantajlı bir ulus olduğunuzda, yani mazlum olduğunuzda ve ulusal hafızanız saldırıya uğradığında, herkes hazinenize göz dikecektir. Ne yazık ki Kürtler bu konuda çok acı çekti. Bunu nereden mi biliyoruz? Elbette yapılan ve hala yapılmakta olan araştırmalardan da biliyoruz. Bu araştırmalar sayesinde bu delil ve belgelerin Kürt kültürel hafızasından çalındığını anlıyoruz” diye konuştu.