UNESCO İran Kervansarayı’nı Dünya Mirası Listesi’ne aldı

Birleşmiş Milletler’e bağlı UNESCO, İran'ın tarihi ticaret yolları üzerindeki büyük hanlar olan 50'den fazla kervansarayın Dünya Mirası Listesi'ne alındığını duyurdu.

UNESCO yaptığı açıklamada, 50'den fazla kervansarayın Dünya Mirası Listesi'ne alındığını duyurdu. Liste, Riyad’da Dünya Mirası Komitesi'nin 45. oturumunda onaylandı.

UNESCO'nun internet sitesinde, genellikle heybetli ve bazen de müstahkem olan kervansarayların "kervanlara, hacılara ve yolculara barınak ve yiyecek sunan yol kenarı durakları" olduğu belirtiliyor.

İran'da, İpek Yolu gibi Asya ve Avrupa arasında ülkeden geçen tarihi ticaret yolları üzerinde yer alan 200'den fazla kervansaray bulunuyor.

BM kuruluşu web sitesinde ülkenin kuzey doğusu, kuzeyi ve merkezindeki 54 kervansarayı gösteren bir harita yayınladı.

Bu yapıların "İran'daki en etkili ve zengin örnekler olduğu, çok çeşitli mimari tarzlar, modalar, iklim koşullarına uyum ve yapı malzemeleri sergilediği, binlerce kilometreye yayıldığı ve birkaç yüzyıl boyunca inşa edildiği" kaydedildi.

Bunlar arasında Semnan kenti yakınlarındaki Kasr-ı Bahram, Kum yakınlarındaki Deyr-i Gaçin ve merkezdeki Yezd yakınlarında bulunan Anjireh Sangi kervansarayları yer alıyor.

İran'ın şu anda UNESCO listesinde, aralarında Ahameniş İmparatorluğu'nun başkenti Persepolis şehri (güney), Ermeni manastırları (kuzey-batı), tarihi Yezd şehri ve Nakş-ı Cihan Meydanı’nın da bulunduğu 27 tarihi mekânı yer alıyor.