Viyana dördüncü kez dünyanın en iyi şehri seçildi

Yapılan bir araştırmada Viyana, son beş yılda dördüncü kez dünyanın en iyi kenti seçildi. Paris ve Lyon, ‘protesto eylemleri’ gerekçe gösterilerek geriledi.

İngiliz haftalık dergi The Economist'e bağlı araştırma ve analiz birimi "The Economist Intelligence Unit" en iyi şehirlerin listesini çıkardı.

Avusturya’nın başkenti Viyana, son beş yılda dördüncü kez en iyi kent seçildi.

Çalışmanın yazarları, Fransa'da "emeklilik reformuna karşı gösteriler, şehirlerin sıralamasını cezalandırdı" iddiasında bulundu.

Paris 2022'de 19. sıradan 2023'te 24. sıraya, Lyon ise 25. sıradan 30. sıraya geriledi.

Diğer kentler arasında Londra 2023'te 46. sırada ve New York 69. sırada yer aldı.

Endeks, istikrar, sağlık sistemi, kültür ve çevre, eğitim ve altyapı alanlarında 30 niteliksel ve niceliksel kritere dayanıyor.

Viyana, bu beş faktörün neredeyse ideal bir kombinasyonunu sunarken, sadece büyük spor etkinliklerinin olmaması nedeniyle “cezalandırılıyor”. Viyana’yı ikinci sırada Kopenhag takip ediyor.

3. ve 9. sıraların arasında Avustralya, İsviçre ve Kanada şehirleri yer alırken, Osaka (Japonya) ve Auckland (Yeni Zelanda) 10. sırada yer alıyor.

2023 yılında, incelenen tüm şehirlerde ortalama yaşam kalitesi endeksi son 15 yılın en yüksek düzeyine ulaşırken, pandemi ile ilgili önlemlerin sona ermesiyle sağlık, eğitim ve kültür alanlarında puanlar yükseliyor.

Öte yandan, bazı şehirlere damgasını vuran gösteriler nedeniyle başta Avrupa olmak üzere birçok şehirde istikrar açısından reytinglerin düştüğü belirtiliyor.

Asya ve Okyanusya'daki şehirler bir yılda en çok ilerleyen şehirler şöyle sıralandı: Wellington (Yeni Zelanda) sıralamada 35, Hanoi (Vietnam) 20., Kuala Lumpur (Malezya) 19.

Ukrayna'nın başkenti Kiev yeniden sıralamaya dahil edilirken 165’inci oldu, Şam ise 2015’ten bu yana insanların en kötü yaşadığı kent olarak kalmaya devam ediyor.