İsviçreli ressam Weiss’tan Alevilik konulu eser

İsviçreli ünlü ressam Oscar Weiss’in Kürt Aleviliğinin özü olan Reya Haq inancını yansıttığı ve “Têja Xometi" (İnsanlığın Güneşi) olarak adlandırdığı resmin açılışı bugün İsviçre’nin başkenti Bern’de yapıldı.

İsviçreli, Kürdistanlı ve Türkiyeli onlarca kişinin katılımıyla gerçekleşen açılış, aralarında Alevi Dergahının da bulunduğu Haus der Religionen’de (Dinler Evi) gerçekleştirildi.

FEDA İsviçre temsilcisi Songül Çelik gulbanglar okudu ve çıraların yakıldığı etkinlikte lokmalar pay edildi.

Etkinlikte söz alan Haus der Religionen Başkanı Regula Mader Dinler Evi’nin Hindu, Budist, Hristiyan, Müslüman, Alevi ve Yahudi inançları dahil pek çok inanca ev sahipliği yaptığını söyleyerek tüm bu inançların tek bir çatı altında toplanmasının önemine dikkat çekti.

Mader’in ardından söz alan Haus der Religionen’in yöneticisi David Leutwiller ise “Têja Xometi” resmimin var oluşuna değinerek bire bir Reya Haq inancını yansıttığını ifade etti.

Bern Alevi Dergahı temsilcisi Selvi Demir ise en kadim Mezopotamya inançlarının simgeleri güneş, ay, şilan, turna, bülbül, kutsal tepeler, ziyaret ağacı, dört kutsal element olan su, ateş, hava ve toprağın Têja Xometi resminde birebir yansıtıldığını söyledi.

Birçok din temsilcisinin konuşması sonrası verilen apero ile etkinlik sanatçı Lale Koçgiri ve grubunun müzik dinletisi ile sonlandırıldı.

Tija Homete isimli resim Haus der Religionen’de sergilenmeye devam edecek.