Wintherthur’da çocuklar ve aileleri doyasıya eğlendi

Winterthur’da Çocuk Festivali’nin düzenlendiği alana gelen çocuklar ve aileleri, gün boyu çeşitli etkinliklerle doyasıya eğlendi. Yarışmalarda kıyasıya rekabet yaşanırken Kürtçe dil kursuna giden öğrencilere sertifika verildi.

İsviçre’nin Winterthur kentinde Quartierverein Gutschick alanında çocuk festivali gerçekleştirildi.

Çocuklardan oluşan komitenin inisiyatifiyle gerçekleştirilen festival renkli görüntülere sahne oldu, çocuklar gün boyu gönüllerince eğlendi.

Sabah yağmur nedeniyle geç başlayan festival, ilk olarak saygı duruşuyla start aldı. Açılış konuşmasını çocukların yaptığı festivalde çeşitli yarışmalar yapıldı. Özellikle “çuval yarışması”nda çocuklara ailelerin de eşlik yapması hayli ilgi gördü. Aileler, çocuklar kadar başarılı olamadı.

İp çekme yarışması ise hayli çekişmeli geçti. Bütün stant çalışmaları çocuklar tarafından yürütüldü. En fazla ilgi gösterilen stant ise yüz boyama standı oldu.

 İsviçre Kürt Enstitüsü öncülüğünde açılan yeni dönem Kürtçe kursları için açılan stantta aileler çocuklarını kursa kaydetti. Kurulan oyun alanı ise hiç boş kalmadı.

KCDK-E, CDK-S, Winterthur Alevi Derneği ise festivale birer mesaj gönderdi.

‘DAHA GÜÇLÜ FESTİVALLER YAPACAĞIZ’

Winterthur Demokratik Kürt Toplum merkezi (CDK-W) Eşbaşkanı İsmail Kaya, burada bir konuşma yaptı. Festivalin gerçekleştirilmesinde başta çocuklar olmak üzere emeği geçen ve mesaj yollayan herkese teşekkür eden Kaya, “Şêx Saîd ve şehid Zîlan’ın şehadetlerinin yıl dönümündeyiz. Şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Yine bugün, Sivas-Madımak Katliamı’nın yıl dönümüdür. Madımak’ta katledilen canlarımızı saygıyla anıyoruz. Çocuklarımız bize öncü oldular. Bu festival onların emek ve çabalarıyla yapıldı. İnanıyoruz ki gelecek yıllarda daha güçlü festivaller yapacağız” diye konuştu. 

‘KÜRTÇE DİL KURSLARINI TÜM İSVİÇRE’YE YAYACAĞIZ’

İsviçre Kürt Enstitüsü Eşbaşkanı Cemal Özçelik de çocuklara teşekkür ederek şunları söyledi: “Çocuklarımız kendi anadilleriyle bir etkinlik yapıyorlar. Onları kutluyorum, çocuklarına anadillerini öğreten aileleri de kutluyorum. Bu anlamlı etkinlikte bulunduğum için çok mutluyum. Burada, açtığımız Kürtçe dil kursuna katılan çok sayıda çocuk var. Önümüzdeki dönemde bu kursları Winterthur’daki gibi İsviçre’nin bütün kantonlarına yayacağız” dedi.

BİRİNCİ GELENLERE HEDİYE, KURSİYERLERE SERTİFİKA

Öte yandan yarışmalarda birinci olan çocuklara Kürtçe kitap hediye edildi. Winterthur, Schaffhausen ve Zürih’teki Demokratik Kürt Toplum Merkezlerinde Kürtçe dil kursuna giden çocuklara ise sertifikaları verildi.

Uzun süredir CDK-Winterthur bünyesinde çalışmalarını yürüten Winterthur Çocuk Korosu, çocuklarla eğlenceli anlar yaşatırken Schaffhausen tiyatro grubu oyunlarını sergiledi.

Çocukların faaliyetleri bunlarla da sınırlı kalmadı; Kurdistan’da devlet tarafında katledilen çocukların isimlerinin yazılı olduğu fidanlar dikildi.

Sanatçılar Elenora Gelawêj, Turan Şengül ve Serhado peş peşe sahne aldı. Sanatçıların söylediği ezgiler eşliğinde çocuklar ve aileleri halay çekti. Festival, çocukların coşkusunu doruğa çıkaran Serhado’nun şarkılarıyla sona erdi.