‘Yol filmine yapılan katliamdır’

Yol filminin yeni versiyonuna tepki gösteren filmin eski ortaklarından Edi Hubschmid “Bu bir katliamdır” dedi.

Cannes Film Festivali’nde 1982 yılında “Altın Palmiye” ödülü alan Yılmaz Güney’in “Yol” filmi 35 yol sonra yeni versiyonu tekrar gösterildi. Bir çok değişikliğin yapıldığı filmin yeni versiyonuna tepki gösteren filmin eski ortaklarından Edi Hubschmid “Bu bir katliamdır” dedi.

Kürt yönetmen Yılmaz Güney’in “Yol” Filmi 1982 yılında Uluslararası Cannes Film Festivali’nden “Altın Palmiye” ödülünü almasının üzerinden 35 yıl geçtikten sonra bu yıl “Cannes Classics” bölümünde gösterildi. Filmin haklarını elinde bulunduran İsviçreli yapımcısı Donat Keusch, ”Yol – The Full Version” adı altında yeniden kurgulanan film, 19 Mayıs’ta  Bunuel salonunda gösterildi. Yoğun bir ilginin olduğu filmin gösteriminin ardından kendisiyle birlikte yeni tartışmalarda doğurdu. Özellikle Yılmaz Güney’in orijinal “Yol”undan farklı olarak, bazı sahnelerin değiştiği, eklemelerin yapıldığı ve kurgusuyla oynandığı görülüyor. Yeni versiyonda, Yılmaz Güney’in 1982 yılında Cannes’a sunduğu ve “Kürdistan” yazısının da çıkartılmış.

‘ORİJİNAL YOL 82’DE ALTIN PALMİYE’Yİ ALDI’

Donat Keusch’ın eski ortağı ve Yılmaz Güney’in arkadaşı Edi Hubschmid, Güney’in Avrupa’ya çıkışı, filmin kurgu süreci ve Cannes’a başvuru sürecini ANF’ye değerlendirdi. Yılmaz Güney’in Türkiye’den çıkartılması için çalıştıklarını belirten Hubschmid, zor koşullarda buraya geldiğini söyledi. Güney’in İsviçreli kurgucu Elizabeth Waelchli ile “Yol” filminin kurgusunu yaptığını ifade eden Edi Hubschmid,  Cannes’a da kendisinin başvurduğunu ve festivalin talebi üzerine Güney, 1982 yılında “Altın Palmiye” ödülünü alan versiyonun son şeklini verenin de Yılmaz Güney’in kendisi olduğunu vurguladı.

‘YOL BU HALİYLE YILMAZ GÜNEY’İ TEMSİL ETMİYOR’

“Yol” filminden “şaheser” diye bahseden Edi Hubschmid, konuşmasını şöyle sürdürdü:” Yol harika ve şaheser bir yapıt. Böylesi bir filmin 35 yıl sonra kalkıp çıkarlar için değiştirilmesi popülist ve oportünistçe. Filmden Kürdistan yazısının çıkartılması da büyük bir hata. Bana göre bunun filmden çıkartılması Türkiye’de vizyona sokulması içindir. Açıkçası çıkar ve para için yapılmıştır. Yönetmenin yaşamını yitirmesinin 33 yıl sonra kalkıp onun filmini böyle değiştirilmesi bir katliamdır, izahı yoktur.  Bana göre “Yol” filmi bu haliyle Yılmaz Güney’i temsil etmiyor.”