Zerocalcare Efrîn’i çizdi

Kobanê saldırısını karikatürleriyle çizen ünlü Zerocalcare şimdide Efrîn için çizdi. Zerocalcare, ‘’Kobanê saldırısını hangi duygularla çizdiysem şimdi de aynı duygularla Efrîn’i çiziyorum’’ diyor.

Türk devleti tarafından desteklenen DAİŞ çetelerinin Kobanê saldırısını karikatürleriyle çizen ünlü Zerocalcare şimdide Efrîn için çizdi.

İtalyan karikatürist Zerocalcare (Michele Rech) 2014 yılında DAİŞ çetelerinin Kobanê saldırısı sırasında, Suruç’a giderek dayanışmada bulundu. Kobanê’yi anlatan karikatürler iki yıl boyunca haftalık İtalyan dergisi Internazional’de yayınlandı. Karikatürlerin ilgi görmesi üzerine, çizdikleri bir kitapta toplanıp basıldı. Kobane Calling (Kobanê çağırıyor) adıyla hazırlanan kitap, İtalya’dan sonra Almanya’da piyasaya çıktı. Kitaptan elde edilen gelir ise Kobanê’nin yeniden inşasına aktarıldı.

Efrîn’e yönelik Türk devletinin işgal girişimini çizdiği kariktürlerle duygularını ifade eden Zerocalcare, ‘’Kobanê saldırısını hangi duygularla çizdiysem şimdi de aynı duygularla Efrîn’i çiziyorum’’ diyor.

Parma Üniversitesi Kampüsü’nde Kobane Calling’in kitabının tanıtım toplantısı sırasında konuşma fırsatı bulduğumuz Zerocalcare ile Efrîn’e ilişkin şunları söyledi:

* ’’Kobanê Calling kitabını çizdiğim süreçte, farklı bir kamuoyu vardı. Kobanê çok konuşuluyordu. Ama yinede Kürt direnişinin anlamını yazmaya ihtiyaç duymuştum. Herkes Kobanê’de ne olduğundan haberdardı; DAİŞ işgalini biliyordu.

* Fakat Efrîn’e ilişkin çizmeye başladığımda ise kamuoyu Efrîn’in daha nerede olduğunu bile habersizdi. Onun için çizimin dışında mecburi bir tekst ile de anlatmak durumunda kaldım. Neredeyse hiçbir şey yoktu, medya anlatmıyordu. Ve sadece çizmek yetmeyecekti diye düşündüm.

* İşgal girişiminin üzerinden 20 gün geçti, bazı şeyler değişti. Efrîn şimdi biraz gündem oldu. Hatta İtalya ulusal basını, gazetecileri beni aradılar, yorumlarımı istediler.

* Yüreği Efrîn’le olan çok sayıda İtalyan olduğunu biliyorum. Dayanışma komiteleri oluştu. Aslında doğalığından gelişen bir dayanışma söz konusu. Benim çizimlerim de biraz gündem yarattı. Zaten var olan bir duyarlılık ve örgütlülük vardı ve doğalığında dikkatler Efrîn’e döndü.

* NATO’nun ikinci büyük ordusu tarafından saldırı altında olan bir halktan bahsediyoruz. Çok zor bir süreç. Ben bu halkın nasıl direndiğini gördüm.

Kaynak: Yeni Özgür Politika