'Zeynel Bey Türbesi taşınmasın, Depardon serbest bırakılsın'

Zeynel Bey Türbesi'nin taşınmasına ilişkin yapılan ortak açıklamada, türbenin taşınmasının iptali istendi.

Açıklamada, türbenin taşıma planını takip etmek için Hasankeyf'e gelen ve gözaltına alınan Fotoğrafçı Depardon'un da gözaltına alındığı duyuruldu.

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi'nden Ercan Ayboğa, Mezopotamya Ekoloji Hareketi ve Hasankeyf Matters adına John Crofoot, bugün ortak bir yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Dün Hasankeyf’ten aldığımız bilgilere göre tarihi Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması yarın yapılacakmış. Gerçekten de iki gündür türbe çevresinde hareketlilik görünmektedir. Zeynel Bey Türbesi büyük riskle karşı karşıyadır" denildi.

'KAMUOYUNDAN GİZLEMEK İSTİYORLAR'

Açıklamada, National Geographic Fotoğrafçısı Mathias Depardon'un da Hasankeyf’te gözaltına alındığı, yurt dışı edilebileceği belirtilirken, şunlar kaydedildi:

"Dört yıldır düzenli olarak Hasankeyf’e gelen dünyaca ünlü National Geographic Fotoğrafçısı Mathias Depardon, Zeynel Bey Türbesi'nin planlanan taşıma işlemini yakından takip etmek için geldiği Hasankeyf’te gözaltına alındı. Şu an Gaziantep’te gözaltında bulunan ve birkaç yıldır İstanbul’da yaşayan Mathias Depardon her an yurt dışı edilip yıllarca Türkiye’yi girişi yasaklanabilir! Bu gözaltı olayı Zeynel Bey Türbesi'nin taşınmasının mümkün oldukça kamuoyundan uzak gerçekleştirilmek istendiğini gösteriyor.

(...)

Zeynel Bey Türbesi'ni taşıma projesi Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi gibi baştan sona yanlış ve hiçbir şekilde kabul edilir proje değildir. Dicle Vadisi’nde büyük bir sosyal, kültürel ve ekolojik yıkım kapımızın önünde.

Mathias Depardon bir an önce serbest bırakılmalı ve çalışmasını özgürce yapabilmesi mümkün kılınmalıdır! Gazetecilik suç değildir!

Zeynel Bey Türbesi’ni taşıma projesinin iptalini, Ilısu Projesi’nin bir an önce durdurulmasını ve tüm paydaşlar arası Hasankeyf/Dicle bölgesinin sürdürülebilir kalkınmasına ilişkin bir toplumsal konsensüse ulaşmak amaçlı yeni ve geniş bir tartışma talep ediyoruz."