İHD: Elazığ'daki tutsaklar işkence tehdidinde

İHD, Elazığ Kampüs Hapishanesi'ni ziyaret etti, cezaevinde salgına dair önlemlerin alınmadığını ve işkencenin sürdüğünü belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, Elazığ Kampüs Hapishanesi ziyaretine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Mahpuslar, koronavirüsün hapishanede bulaşma nedenini bilmemekle birlikte ortak kullanılan telefon ahizelerinin sık sık temizlenmediğini, yapılan oda aramaları sırasında odalara yaklaşık 5 gardiyanın sosyal mesafeye riayet etmeden girip arama yaptıkları beyanında bulunmuştur" denildi.

"Mahpuslar, 3 hafta önce yapılan genel aramada Yusuf Acinoğlu adındaki mahpusun gardiyanlarca fiziki saldırıya maruz kaldığını; bu konuda savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını aktarmışlardır" vurgusunda bulunulan açıklamada, şunlar da belirtildi:

TUTSAKLAR ANLATTI

"Mahpuslar, pandemi sürecinde kişisel temizlik ve kısım temizlik malzemelerini kendi imkânlarıyla edindiklerini, pandemi gerekçesiyle saç ve sakal tıraşı için gerekli tıraş makinesinin kendilerine verilmediğini aktarmışlardır. Bu nedenle de saç ve sakal tıraşlarında jilet kullandıkları öğrenilmiştir. Yine ayda 1 olmak üzere kalitesiz maskenin kendilerine verildiğini ve spor ile sosyal etkinliklerin pandemi gerekçesiyle askıya alındığı aktarmışlardır.

Kendileriyle görüşülen kadın mahpuslar, hastaneye sevk sırasında kelepçe uygulamasının devam ettiğini belirtmektedirler. Bu şikâyet dışında, yemeklerin kalitesiz olduğunu, havalandırma süresinin yarıya indirildiğini, pandemiden sonra haftalık 2 farklı numarayla 10’ar dakika konuşma haklarının tek numara ile 20 dakika şeklinde değiştirildiğini aktarmışlardır. Ayrıca kantin fiyatlarının pahalı olduğu yönündeki şikâyetler mahpuslar tarafından dile getirilmiştir.

Elazığ Kampüs Hapishanesinde Covid-19 salgın hastalık tehdidine karşı koruyucu önlemlerin yeterince alınmadığı ve hapishanelerde daha önce aktarılan işkence ve kötü muamele iddialarının devam ettiği tespit edilmiştir."

'TEMİZLİK ÜRÜNLERİ ÜCRETSİZ OLMALI, KELEPÇEDEN VAZGEÇİLMELİ'

İHD, yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı:

"Acilen temizlik malzemelerinin kendilerine ücretsiz verilmeli ve parası olmayan mahpusların da temizlik ürünlerine erişimi sağlanmalı ve mahpusların kullanımına tahsis edilen alanlar her gün dezenfekte edilmelidir.

Hapishanelerde hastane sevkleri sırasında uygulanan kelepçe uygulamasından vazgeçilmeli; pandemi koşulları dikkate alındığında söz konusu uygulamanın hastalığın bulaşma riskini arttırdığı dikkate alınmalıdır.

Hapishanelerde pandemi gerekçesiyle mahpusların telefon hakkındaki süre kısıtlamaları kaldırılmalı; mahpusların spor ve sosyal aktiviteler gerçekleştirmeleri için gerekli olanaklar sağlanmalıdır.

Hapishanelerde mahpusların maruz kaldıklarını iddia ettikleri işkence ve kötü muamele iddialarının araştırılması ve kamu görevlileri hakkında gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir."