İşkenceciler bir gün yargılanır

Avukat Yakup Güven: İşkence, insanlık suçudur, zamanaşımı yok. Bugün işkence yapanlar cezasızlıkla ödüllendirilebilir ama hayatının sonuna kadar yargılanmayacağını düşünmesin.

İHD Amed Şubesi İşkence ile Mücadele Komisyonu Üyesi Avukat Yakup Güven, son dönemdeki ev baskınlarında köpeklerin işkence silahı olarak kullanıldığını söyledi. Avukat, bunlarla ilgili hukuki süreç başlattıklarını belirtti.

Türk devletinin Kürtlere yönelik işkence ve baskı politikalarına her geçen gün yeni veya uzun zamandır kullanılmamış yöntemler eklenerek devam ediyor. Amed'de, polis Atakan Arslan’ın öldürüldüğü 30 Mayıs’taki yapılan baskınlarında Şeyhmus-Menice Yılmaz çiftine arama köpekleriyle işkence yapıldı. Yine 26 Haziran’da evine düzenlenen baskınla gözaltına alınan HDP Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi ve TJA aktivisti Sevil Rojbin Çetin de köpekli işkenceye maruz kaldı. Çetin'in avukatlarının suç duyuruları ve yasal işlem başlatma süreçleri devam ediyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi İşkence ile Mücadele Komisyonu Üyesi Avukat Yakup Güven, köpekli işkencenin ne anlama geldiğini ve nasıl bir hukuki süreç başlatacaklarını ANF'ye anlattı. Şubelerinin 10 yıllık işkence raporuna dikkat çeken Av. Güven, sokakta, gözaltında, gözaltı aracında, kırsal bölgede, evde gözaltına alırken ve özellikle cezaevlerinde çeşitli şiddet ve işkence hikayelerini hatırlattı. Son aylarda ise yeni bir yönteme başvurulduğunu kaydeden Av. Güven, “Bu yöntem, gözaltı için ikametgaha köpekle gitmektir. Köpeklerin karıştığı gözaltına alma olaylarının üç tanesinde işkence vakası var. Köpeklerin direkt silah olarak kullanıldığı işkence vakaları meydana geldi. Daha önceden çok sık karşılaştığımız bir durum değildi bu" dedi.

KÖPEK İŞKENCE İÇİN GÖTÜRÜLÜYOR

Son dönemlerde kamuoyuna yansıyan olaylarda fiziksel işkence yöntemlerinin ciddi bir şekilde kullanıldığını söyleyen Av. Güven, şöyle devam etti: “Bu ciddi tahribat yaratan sonuçlara sebep olabiliyor. Köpeğin bir olayda gözaltına alınacak şahsa dönük hiçbir işlevi yoktur aslında. Köpeğin orada olmasının polise bu konuda sağlayabilecek hiçbir fayda yok. Dolayısıyla kokuyla ulaşacağı bir bulgu söz konusu değil. Bunlar değerlendirildiğinde köpeğin oraya kesin bir işkence için götürüldüğü kanaati oluşuyor. En azından işkence boyutuyla yeni bir evreye geçmenin başlangıç aşamasında olduklarını düşünüyoruz. İnsan Hakları Derneği olarak yeni bir yöntemin denendiğini gözlemliyoruz.”

ZAMAN AŞIMI YOK, YARGILANACAKLAR

İHD ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) gibi kurumların bu konuda üzerlerine düşeni yapmadıkları taktirde hukuki yollardan mücadele yürütmenin olanaksız olacağını vurgulan Av. Güven, şöyle konuştu: "Şehrimizde çalışmalar yürüten tüm sivil toplum kuruluşları ile son hafta içerisinde belli toplantılarımız oldu. Bu olayların tamamen önünün alınması için devletin yetkili kurumları ile sürekli iletişim sağlama niyetindeyiz. İşkencenin bir insanlık suçu olduğunu, tekrar ifade ediyoruz. İşkence için herhangi bir zamanaşımı söz konusu değildir. Bugün işkenceyi yapan kişi veya kurum, bugün için cezasızlıkla ödüllendirilebilir ama hayatının sonuna kadar yargılanmayacağını düşünmesin. İşkence faili, her zaman işkence fiilinden dolayı yargılanmakla karşı karşıyadır."