ÖHD, Rojbin Çetin'e yönelik işkence raporunu açıkladı

ÖHD, Tevgera Jinên Azad (TJA) üyesi Rojbin Çetin'e yönelik polislerce uygulanan işkenceye ilişkin hazırladıkları raporu açıladı.

Amed'deki siyasi soykırım operasyonlarında gözaltına alınan Tevgera Jinên Azad (TJA) üyesi Rojbin Çetin, köpekli saldırı ve işkenceye maruz kaldı. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi, Çetin’e uygulanan işkenceye dair hazırladığı raporu dernek binasında açıkladı.

Açıklamaya, HDP Amed Milletvekili Remziye Tosun, Rosa Kadın Derneği, MED TUHAD-FED, TJA, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, İHD Diyarbakır Şubesi yöneticileri ile birçok avukat katıldı.

Çetin’in evine yapılan baskının 3 saatten fazla sürdüğünü belirten ÖHD yöneticilerinden Seda Zengin, “Polis özel harekata ait 2 köpek, Çetin’in üzerine saldırtılarak işkenceye başlanmıştır. Çetin, köpek saldırısı sonucu bacaklarından ve vücudun birçok yerinde ağır yaralar almıştır. Yine polisler mağdurun sırtına ayaklarıyla basmış ve ezmeye çalışmışlardır. Kendisinin sırt bölgesinde bot izleri hala daha mevcuttur. Ayrıca basına yansıyan fotoğraflarda da görüldüğü üzere yüzüne aldığı darbe ile gözü ezilmiş ve dudağı patlamıştır. Sevil Çetin ikametinde üç buçuk saat tutulmuş ve bu süre zarfında ters kelepçe ile yüzüstü bırakılmıştır. Sevil Çetin kolluğa kanser hastası olduğunu söylemesine rağmen kolluk şiddeti devam etmiştir” diye konuştu. 

Baskında Türk devlet güçlerinin cinsel tacizine uğrayan Çetin’in yarı çıplak fotoğraflarının çekildiğinin altını çizen Zengin, işkence izlerinin tespiti için savcılığa yapılan başvurunun halen sonuçlanmadığını kaydetti.

Seda Zengin, avukatlar olarak müvekkillerinin maruz bırakıldıkları işkenceyi belgelemekle mükellef olduklarını vurguladı. Zengin, müvekkilleri Çetin’e uygulanan işkenceyi belgelemek isteyen avukat Gülistan Ataş’ın adliye içerisindeki polislerce engellenmek istendiğini söyledi. İşkenceyi belgelediği için avukat Ataş’ın TEM Şube tarafından ifadesinin alınmak istenmesine tepki gösteren Zengin, işkenceyi yapan devlet görevlileri hakkında etkin bir soruşturma yürütülmediği, yaşanan işkence vakalarının sonucunda cezasızlık politikasının ısrarla yürütüldüğünü vurguladı.

İşkencenin belgelenmesi ve faillerin etkin soruşturma neticesinde haklarında derhal yasal işlemin başlatılması gerektiğini söyleyen Zengin, Çetin’e uygulanan işkenceye ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.