Özgürlük Hareketi'ne sevdalıydı

Türk devletinin işgalci saldırıları sonucu 29 Mayıs 2019 yılında şehit düşen Şînyar Kawa'yı anlatan babası Kawa Mihyedîn, "Şînyar'ın şehadeti çevremizdeki herkesi çok etkiledi. Kendisi ile gurur duyuyoruz" dedi.

Türk devletinin Kürdistan halkına yönelik işgal saldırıları yıllardır devam ediyor. Bu saldırılara karşı özgürlük gerillalarının mücadelesi de aralıksız sürüyor. Türk devleti Kürt halkını yok etmek için şimdi de Güney Kürdistan'ı işgal ederek sonuç almak istiyor. Gerilla Şînyar Kawa, Türk devletinin işgal saldırılarına karşı savaşarak şehit düşen gerillalardan biri.

Şehit Şînyar 15 Nisan 1998 yılında Süleymaniye'de doğdu. Aslen Germiyan'a bağlı Dûz Xûrmatû ilçesindendir. Dûz Xûrmatû Kürt, Arap, Türkmen, Şia ve Sünni halkların bir arada yaşadığı kozmopolit bir ilçedir. Dûz Xûrmatû'da yaşayan Kürtler yurtsever ve Kürdistan mücadelesinde yer almışlardır. Şînyar'ın ailesi de Enfal'i görmüş ve Kürdistan direnişlerinde yer almış bir ailedir. Şînyar'ın babası Kawa Mihyedîn küçük yaşlarda direnişe katılır ve peşmerge olur. Şînyar da genç yaşlarda ülke gerçekliğini anlar, PKK ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ı tanımaya başlar.

OKUL YILLARINDA PKK İLE TANIŞIR

Baba Kawa Mihyedîn, şehit Şînyar'ın yaşamına ilişkin şunları anlatıyor: "Saddam rejiminin yıkılmasından sonra 2004 yılında Süleymaniye'den Dûz Xûrmatû'ya geri döndük. Şînyar ilkokul ve lise 2'ye kadar öğrenimini Dûz Xûrmatû'da tamamladı. Çok zeki bir çocuktu. Onunla konuştuğun zaman sanki yetişkin bir insanla sohbet ediyorsun. Lise 1'de PKK'yi ve Rêber Apo'yu tanıdı. Şînyar Lise 3. sınıfa geçince Süleymaniye'ye taşındık. Süleymaniye'ye geldikten sonra Şînyar arkadaşları ile ilişkileri daha da kuvvetlendi.

Şînyar ilk önce 2012 yılında PKK'ye katılmak istedi ama yaşı küçük olduğu için arkadaşlar kabul etmedi. PKK'li arkadaşların yanında örgütlendi, eğitim aldı ve 30 Temmuz 2015 yılında gerillaya katıldı. Şinyar evdeki en büyük çocuktu. Ulusal duyguları çok güçlüydü. Gerillaya karşı ayrı bir sevgisi vardı, onlarla gurur duyuyordu."

FEDAİ EYLEM YAPAN ARKADAŞLARDAN ETKİLENİYORDU

Şehit Şînyar'ın fedai eylem yapan savaşçılardan etkilendiğini belirten baba Kawa Mihyedîn sözlerini şöyle sürdürüyor: "Şînyar'ın gerillaya katılacağını düşünmüyordum çünkü yaşı küçüktü. Lise 3. sınıfta katılmak istediğinde asayiş tarafından eve gönderildi. Kendisi ile konuştuğumda, yaşın küçük okulunu bitir dedim. Fakat Şînyar sürekli Kürt ve Kürdistan konusu ile ilgileniyordu. PKK'yi çok iyi tanıyor ve anlıyordu.

Her şeyi araştırıyordu. En fazla da şehitleri tanıyordu. Şînyar özellikle fedai eylem yapan şehitleri farklı ele alıyordu. Fedai eylem yapan şehitlerin fotoğraflarını biriktiriyordu. Şînyar'ın şehit düşmesi akrabalarımızı ve çevremizdekileri çok etkiledi. İşgalci düşmana karşı şehit düştü. Kendisi ile gurur duyuyoruz. Keşke bir gün ben de dağda düşmana karşı Şînyar gibi savaşabilseydim."

Şehit Şînyar'ın kimlik bilgileri şöyle:

Kod adı: Sarina Sarya

Adı-soyadı: Şînyar Kawa

Doğum yeri: Süleymaniye

Anne adı: Dimen

Baba adı: Kawa

Şahadet tarihi: 29 Mayıs 2019

Şahadet yeri: Xakûrkê