Salih: Şengal halkının talebi kendi kendini yönetmek

PADÊ Eşbaşkanı Ömer Salih, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile heyet halinde yaptıkları görüşmeyi aktardı.

Şengal’den bir heyet, 19 Haziran’da Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile resmi bir görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşmede Şengal ve Irak’ın durumu ve Êzidî toplumunun talepleri ele alındı.


Heyet, Irak Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisine göre belirlendi ve Cumhurbaşkanı Salih tarafından Selam Köşkü’nde karşılandı. Heyette yer alan Êzidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi (PADÊ) Eşbaşkanı Ömer Salih görüşme ile ilgili ajansımıza konuştu.

PADÊ Eşbaşkanı Ömer Salih, görüşme öncesi heyete katılacak kişileri belirlemek Şengal’in gündemini, var olan sorunları iyi anlatmak ve çözüm gücünü ortaya çıkarıp, Êzidî toplumunun talepleri ilgili rapor hazırlayıp Irak hükümetine sunma amacıyla bir araya geldiklerini söyledi ve konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘’İttihad Wetanî, Dawid Cindî, Teqaddûm Partisi’nden Saîd Betoş, PADÊ adına, ben, Neam Elyas, Tevgera Azadiya Jinên Êzidî (TAJÊ) adına Suham Dexîl, Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkanı Xezal Reşo, Sinûn Belde Yöneticisi Xwedêda Çûkê, Fuad Hemîd, Şengal Hıristyanlarını temsilen Îsa Şemo, Sineleri temsilen Şêx Ehmed Medlî ve Xelîl Brahîm Eyaz, Şengal Türkmenleri adına Abdilrezak heyete katılanlar arasındaydı. Heyet yaklaşık 20 kişilikti. Berhem Salih’e halkımızın taleplerinin ilettik.

Salih, amaçlarının Şengal’in talepleri ile ilgili hazırladıkları raporu Berhem Salih’e sunmak olduğunu ve dosyayı kendisine ilettiklerini bildirdi. Oluşturulan heyetle Şengal toplumunun tüm kesimlerinin temsil edildiğini ifade eden Salih, talepleri üzerine toplantı ihtiyacının ortaya çıktığını, en geç 6 ay içinde Şengal’in kendi kaymakamının kendi seçmesi için seçim olmasının beklediklerini, taleplerinin kendi kendilerini yönetmek olduğunu söyledi.

Salih, en önemli konulardan birinin göçmenlik olduğunu, yaptıkları toplantıda üzerinde çok durduklarını, göç edenlerin asıl dönmeme sebebinin siyasi planlar olduğunu belirtti.

'KDP 2014 ÖNCESİ YÖNETİMİNE DÖNÜLMESİNİ İSTİYOR'

Salih, kimseye düşman olmadıklarını, kimsenin KDP’yî zorla Şengal’den çıkarmadığını, KDP’nin en hassas durumda Şengal’i düşmana bırakıp gittiğini ama 2017’de Haşdi Şabi’den geriye kalan boşluğu doldurmak istediğini, görünen o ki KDP'nin Şengal’de huzur ortamının oluşmasını istemediğini, 2014 öncesi yönetimine dönülmesini istediğini söyledi.

'HALKIMIZI KARŞI KARŞIYA GETİREMEYECEKLER'

Şengal'e yönelik son saldırılara dikkat çeken Ömer Salih, bazı kesimler tarafından sivil halkın hedef gösterildiğini söyleyerek, bunun suç olduğunu söyledi. Omer Salih, konuşmasının devamında Haydar Şeşo'nun de içinde bulunduğu bir kesimin Êzidîleri birbirine karşı kışkırtmaya çalıştığını belirterek, "Kimsenin bizi karşı karşıya getirmesine izin vermeyeceğiz. Diyalog ve konuşma için kapımız tüm Êzidîlere açık. Bizim için önemli olan tek şey ittifak, Şengal'in ve halkımızın korunmasıdır. Halkımıza da davasına sahip çıkması çağrısında bulunuyoruz. MİT her yere yerleşmiş, maalesef Şengal'de de MİT ile hareket eden Êzidîler var. Gelişen olaylar ihbar üzeri meydana geliyor. Türk devleti Musil ve Kerkük ile birlikte Diyala, Selahaddin, Ambar'ı da işgal etmek istiyor. Lozan Antlaşması 100 yılını dolduruyor. Türk devletinin bu açıdan fazla zamanı kalmadı, saldırganlığı bundan ileri geliyor."