Şeyh Said ve arkadaşları anıldı

Şeyh Said ve 46 arkadaşı, Dağkapı Meydanı’nda anıldı.

Amed'de, aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) olduğu siyasi partiler, emek ve demokrasi güçleri ile Şeyh Said Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği üye ve yöneticileri, İstiklal Mahkemesi’nin verdiği kararla 29 Haziran 1925’te Amed Dağkapı Meydanı’nda idam edilen Şeyh Said ile 46 arkadaşını andı. Anma,  Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edildikleri Dağkapı Meydanı’nda yapıldı.
 
Anmada konuşan Şeyh Said'in torunu ve vasisi Mehmet Kasım Fırat, Kürtlerin imha ve inkâr siyasetiyle yok edilmeye çalışıldığını kaydederek, “Biz sizin yolunuzdayız. Şeyh Said ve arkadaşlarına zulüm yapanları, onları katledenleri kınıyoruz. Lanet gelsin imha ve inkâr edenlere. Şeyh Said bizim rehberimizdir. Onların yolundan gitmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
 
'HAKLI DİRENİŞLERİ UNUTTURULMAK İSTENİYOR'
 
Şeyh Said ve Dava Arkadaşları Derneği adına Ergani Belediye Eşbaşkanı Ahmet Kaya, anmaya ilişkin hazırlanan basın metnini okudu. Şeyh Said ve arkadaşlarının 97 yıl önce baskıya, zulme, inkâra ve yok edilmeye karşı çıktığını söyleyen Kaya, 1925 direnişinin üzerinden geçen 97 yıla rağmen, Şeyh Said ve arkadaşlarının cenazelerinin ailelere verilmediğini belirtti. Kaya, "Cenazeler ailelere teslim edilmeyerek hem haklı direnişleri hem de adlarının yaşatılmasının önüne geçilmek istendi" dedi.
 
Mezar yerlerinin saklanmasıyla Kürt toplumunun hafızasız bırakılmasının amaçlandığına dikkat çeken Kaya, "Başta Seyh Said ve arkadaşları olmak üzere Seyid Abdulkadir, Cibranlı Halit Bey, Seyit Rıza, Seîdê Kurdî ve diğer tüm şehitlerimizin usulünce defin hakkı ve mezar yerlerini istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
Kürdistan İttifak Partileri adına konuşan Sinan Çiftyürek ise "Halen Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezarı bile yok. Seyit Rıza, Saidi Nûrsî gibi çok sayıda kişinin mezarı yok. Biz bütün bu davalara sahip çıkacağız “dedi. Çiftyürek, Amed'e gelip Kürt sorununa ilişkin ziyaretlerde bulunan partilere de seslenerek, "Binlerce kişinin mezarının yerini açıklayın “dedi.